Teknoloji

Geleceğin Ulaşım Araçları

Teknolojinin gelişimiyle birlikte geleceğin ulaşım araçları nasıl olur, ne gibi özellikler sunar diye heyecanla bekliyoruz. Özellikle son yıllarda Elon Musk’ın popüler Tesla marka araçları piyasaya sürmesi, yeni gelecek olan araç konseptlerini de merak konusu yapıyor.

Yeni konsept araçların duyurulması otomobil, motosiklet gibi ulaşım araçlarının sürekli bir gelişim süreci içerisinde olduğunu gösteriyor. Peki, sizce geleceğe seyahat edebilecek olsaydık nasıl bir ulaşım teknolojisi ile karşılaşırdık? Gelecekte ulaşım araçları nasıl olacak? Gelin, yakından inceleyelim.

İlgi Çeken Yazılarımıza Göz Atın
Elektrikli Araçlar ile Daha Temiz Bir Dünya
Alınabilecek En İyi Drone 2021
Uydu İnterneti Nedir? Altyapıya Mahkum Olmayın!
Robot Sistemler Bilimi Sibernetik Nedir?
En İyi Robot Süpürge Seçenekleri 2021
Fotoğraf Makinesi Önerisi 2021

Sürücüsüz Otomobiller

Yukarıda da belirttiğimiz gibi sürücüsüz elektrikli araçlar günümüzde Tesla Model S başta olmakla popülerleşti. Ancak gelecek yıllarda bu tarz modellerin daha da geliştirileceğini ve daha uygun fiyata, güncel özelliklerle piyasaya sürüleceğini söyleyebiliriz.

Sürücüsüz araçlarda en çok merak edilen konu araçların trafik yoğunluğunda yola atlayan insanlara veya hayvanlara karşı duyarlı olup olmaması. Ancak günümüzde geliştirilen elektrikli otomobillerin bile sürücüsüz kullanım modunda yapay zekâ sayesinde bu özelliği bulundurması, aslında geleceğin ulaşım araçları nın sahip olabileceği daha güncel donanımdan haber veriyor.

Uçan Araçlar

Geleceğin ulaşım araçları dendiğinde çoğumuzun hayal dünyasında uçan araçlar canlanıyor. Fantastik bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz uçan araçlar aslında geleceğin ulaşım yöntemi. Peki, bilim ve teknoloji bu konuda neler vadediyor? Gelin yakından bakalım.

Jetpack

Hal hazırda piyasaya sürülen Jetpack, bir çeşit ceket gibi tek ulaşım aracı olarak çalışıyor. Ceket olarak giyeceğiniz Jetpack, jet motor desteklidir ve saatte ortalama olarak 74 km hıza sahiptir. Aracın fiyatı ise günümüzde 200 bin dolar civarı olsa da zamanla diğer ileri teknolojik araçların da gelişimi ile daha uygun fiyatlardan satışa sunulacağı bilinmekte.

Drone Taksi

Dubai’de hizmete girmesi beklenen drone taksi, ortalama 100 kilograma kadar tek bir yolcu özelliğine sahip geleceğin ulaşım araçları araçları kategorisinde sunulan ileri teknolojik bir taksidir. Bu sayede aracın dokunmatik seyahat ekranına gideceğiniz yeri işaretlemekle kısa zamanda varış noktasına ulaşmanız amaçlanıyor.

Uzay Asansörü

Uzay asansörü projesi geleceğin ulaşım modelleri arasında en çok merak uyandıran projelerden birisi. Bu ulaşım aracını fantastik kılan en önemli özellik, geleneksel yolculukların aksine dünya yörüngesinden çıkarak yüksek bir hızla hareket etmesi. Böylece Türkiye ve Amerika arası gibi uzun yolculukları bile ortalama 2 saat gibi bir sürede tamamlamak mümkün olacak. Projenin 2050 yılında Japonlar tarafından tamamlanacağı öngörülüyor.

Havada Süzülen Otomobil

Levitasyon yani, manyetik havada kalma prensibi ile çalışan havada süzülen otomobil, ilk olarak Renault projesi ile ortaya çıkmıştır. Aracın çalışma şekli, yere değmeden havada hareket etmeyi temel alır. geleceğin ulaşım araçları otomobili olarak görülen bu proje, tekerleksizdir ve iki yolcu taşıma kapasitesine sahip.

Denizaltı Araçları

Geleceğin ulaşım araçları dediğimizde akla gelen bir diğer olasılık da denizaltında seyahat imkanını mümkün kılan araçlardır. Son dönemlerde otomobil şirketleri bu alanda ilerlemeler kaydetmekte. Özellikle dünyaca ünlü lüks otomobil üreticisi Aston Martin ile denizaltı ulaşım araçları üreten Triton Submarines şirketinin yeni bir denizatı projesinde anlaşması, denizaltı ulaşım araçları hayalimizin gerçek olacağına işaret ediyor. Sürücü de dahil olmakla ortalama 3 kişi taşıma kapasitesine sahip olacak bu araçlar sadece taşıma için değil aynı zamanda bilim insanlarına da yönelik bir hizmet sağlayacak. Ancak piyasaya ne zaman ve hangi fiyatla sürüleceği hakkında henüz net bir bilgi bulunmamakta.

Şehirlerarası Roket

Proje ilk olarak Elon Musk tarafından ileri sürüldü. Noktadan noktaya en kısa sürede seyahati baz alan projede SpaceX’in yeniden kullanıma uygun Büyük F’ing Roketleri kullanılacak. Bu sayede geleceğin ulaşım araçları arasında en göze batan bu araç ile New York’tan Şangay’a ortalama 40 dakikada, London Dubai’ye 30 dakikada ulaşmak mümkün.

Demiryolu

Demiryolu projeleri kapsamında geliştirilecek olan araçlarda tabii ki ilk kriteri hız. Yüksek hızda hareket etmesi planlanan teknolojik ulaşım araçları 6 – 7 saatlik seyahatleri ortalama yarım saate indirmeyi planlıyor.

HyperLoop

Yine Elon Musk tarafından ileri sürülmüş bir proje daha. Yeraltı bir sistem olarak tasarlanması planlanan HyperLoop, bir metro sistemi olarak saatte 1200 km hızla hareket edecek ve bu sayede en uzun mesafeler bile kısa sürede kat edilebilecek. Bu projenin gerçekleşmesi her ne kadar günümüzde mümkünsüz görülse de birkaç yıl sonra teknolojinin bu denli hızla ilerlemesi nedeniyle gerçek olacaktır.

Ultra Hızlı Trenler

Günümüzde birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de kullanılan YHT, saatte 500 km hıza kadar çıkabiliyor. Her ne kadar ülkemizdeki YHT’ler 200 – 250 km/saat hıza sahip olsa da gelecek yıllarda bu hızın daha da artacağı ve trenlerin sadece şehirlerarası değil, kıtalararası seyahatlerde harcanan zamanı da en aza indireceği planlanmakta.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu