Eğitim-Destek

Dizüstü Bilgisayar Hızlandırma

Dizüstü bilgisayarların verimli kullanım süresi günümüzde 4-5 yıldır. Ancak elbette 4-5 yılı geçen dizüstü bilgisayarlarımızı teknoloji çöpü olarak görmemeliyiz. Bu yazımızda bir dizüstü bilgisayar hızlandırma konusunda neler yapılabilir konusunu inceleyeceğiz.

Kontrol, Bakım ve Yükseltme

İlk olarak yapılması gereken kontrol aşamasıdır. “Nelere sahibiz?” sorusunu sorarak elimizdeki donanımı tanımak ilk önceliğimiz olmalıdır. Ardından ne gibi sorunlarımız var bunu anlamak gerekiyor. Örneğin; işlemcimiz çok mu ısınıyor, fanımız çok mu sesli çalışıyor ya da programlarımız geç mi açılıyor benzeri sorular amacımıza giden yolda bize ışık olacaktır. Bütün bu tespitler yapıldıktan sonra sonuç kısmı yükseltme aşamasında cihazımıza uygun donanımsal ve yazılım müdahaleleri yapılarak dizüstü bilgisayar hızlandırma amacımıza ulaşacağız. Gelin bunları daha düzenli bir şekilde inceleyelim

1-      Kontrol Aşaması

Problemimizin tespit aşaması olduğundan;

Nelere sahibiz?

Ne gibi problemlerimiz var?

Nasıl giderebiliriz?

Sorularını kendimize soracağız. Bu soruların cevabına göre dizüstü bilgisayar hızlandırma adına ikinci aşamamız olan Bakım Aşamasına geçeceğiz.

Burada kritik olan İşlemcimiz i3, i5, i7 ya da türevi ise kaçıncı nesil olduğuna bakılmaksızın Hard Diskiniz SATA ise bu aşamadan sonrasına genellikle sorunsuz devam edebilirsiniz. Ancak daha eski bir işlemciye sahip iseniz her ne kadar denemiş olduğum bilgisayarlarda sorun yaşamamış olsam da SSD (solid side disk) bilgisayarınıza uyum sağlamayabilir.

2-      Bakım Aşaması

Tespit edilen problemlerin giderilmesi aşamasıdır. Cihazın eski olduğu göz önüne alınırsa standart yapılması gereken bazı işlemler vardır. Hava kanallarının temizliği bunların en önemlisi diyebiliriz. Bilgisayar işlemcisinin sorunsuz çalışabilmesi işin belli bir ısının altında olması gerekmektedir. Isınan bir işlemci düzgün çalışamayacağından dizüstü bilgisayar hızlandırma amacınızın önünde en büyük engel olacaktır. Hatta aşırı ısınan bilgisayarlar kendini korumak için cihazı otomatik olarak kapatırlar. Bu bakımın üç aşaması vardır ilk olarak termal macunun yenilenmesi gerekir. Termal macunun iletken bir sıvıdır ve görevi işlemci ısısını fana ileten iletkenin arasında ısı iletiminin en iyi şekilde gerçekleşmesini sağlamaktır. Düzgün iletilen ısı fan tarafından soğutulur. Tabi bunun için Fan temizliği ve fanın hava alabileceği ya da hava çıkışını sağladığı alanların temiz ve tıkalı olmaması çok önemlidir. Bu işlemler uzmanlık gerektirdiğinden cihazınıza zarar gelme ihtimaline karşı bir bilgisayar teknikerine yaptırmanız daha uygun olacaktır.

Bakım aşamamız bittiğinden artık yükseltme işlemlerini gerçekleştirebiliriz.

3-      Yükseltme Aşaması

Cihazımızın sorunlarını tespit ettik ve gerekli bakımlarını yaptık ancak donanımlarımız aynı olduğundan performans olarak çok yüksek bir artış göremedik gözlemlediğimiz durum sadece cihazımızın daha sessiz çalıştığı. Dizüstü bilgisayar hızlandırma işleminin en kritik adımı olan SSD disk kullanımı aşamasına geldik.

Yeni bir teknoloji olan SSD disk teknolojisinden bir önceki teknoloji SATA teknolojisidir ve genellikle dizüstü bilgisayarlarda 2,5” 5400rpm diskler kullanılmaktaydı. Bu disklerin yazma ve okuma hızları teknolojisinin mekanik aksamlarının izin verdiği ölçüde olduğundan veri işleme ve okuma hızları oldukça sınırlıydı. Ancak SSD disk teknolojisi ile bu sınırlama kaldırıldı. Bu konuyu SSD ve SATA diskler makalemizden daha ayrıntılı inceleyebilirsiniz.

SSD disklerin sessiz ve hızlı olması avantajı iken bozulması durumunda veri kurtarma şansınızın SATA disklere göre çok düşük olduğunu belirtmekte fayda var bu yüzden Dizüstü bilgisayar hızlandırma işlemi ile birlikte bilgisayarınızda uygulamalarınızı bu disk üzerine koyarak önemli verilerinizi SATA disklerde ya da harici bir diskte saklamanızı öneririm.

SATA diskimizi bilgisayarımızın altında bulunan disk yuvasından çıkararak yerine SSD diskimizi takıyoruz. Bu işlem bazı bilgisayarlarda çok basit bir şekilde halledilebilirken bazı dizüstü bilgisayarlarda anakart’a kadar sökme işlemi gerekebileceğinden yine işinde uzman bir bilgisayar teknikerine yaptırmanız yerinde olacaktır.

Diskimizi taktık ancak bilgisayarımız hata veriyor ise BIOS ayarlarından “AHCI Mode On” seçmeniz gerekmektedir. Ardından İşletim sisteminizi kurabilirsiniz. Kurulum bittiğinde bilgisayarınıza siz bile inanamayacaksınız.

Bu konuda bilgi sahibi olduktan sonra ilginizi çekebilecek bir iki makale daha sizinle paylaşmak istiyorum. Aşağıda linklerini paylaşmış olduğum makaleleri okuyarak bilgisayarınızı hızlandırmak adına size yardımcı olabilecek bilgilere ulaşabilir, kimseye sormadan kendi emekleriniz ile sorunlarınızı çözüme ulaştırabilirsiniz.

Windows 10 Kurulumu ile ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

Bilgisayarınızda Virüs mü var? Öğrenmek adına buraya tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz.

Sağlıklı ve Mutlu günler dileriz.

Bilişim Durağında Tekrar Görüşmek Üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu