Mobil Uygulama Geliştirme
Mobil uygulama geliştiricileri, günümüzde uygulamalar ve uygulama içi satış ve reklam faaliyetleri ile 500 milyar doların üzerinde gelirler elde ediyorlar. Birçok işletme ve girişimdi mobil platforma geçiş yaparak bu pastadan pay almak istiyor. Ancak işletmeler ve girişimcilerin bir çoğu bireysel olarak mobil uygulama geliştirme konusunda gerekli teknik bilgiye ve beceriye sahip değil. Dilimiz döndüğünce size yol göstermeye çalışacağız.
Bu İçeriklerimize de Göz Atabilirsin
Eğitimi Kalitesini Artıran 5 Pomodoro Uygulaması
Online Eğitimimde Öğrenci ve Öğretmenin Kurtarıcısı “Zoom Kullanımı”
Eğitim Materyali “Notebook Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler”
İngilizce Öğreten Uygulamalar | İngilizce Öğren!
İşte bu noktada devreye mobil uygulama geliştirme çalışmaları yapan, mobil uygulama geliştiriciler devreye giriyor. Ancak kaliteli bir uygulama geliştirmek için bazı kurallar var. Yazımızda bu kuralları inceleyeceğiz. Geliştirme süreçlerini takip etmeniz, sizi kaliteli mobil uygulama geliştirme amacınıza ulaştıracaktır.
İçindekiler
Strateji Belirlemek
Mobil uygulama geliştirmenin ilk aşaması, Strateji Belirlemektir. fikrinizi başarılı bir uygulamaya dönüştürme stratejisini tanımlamaktır. Her uygulamanın farklı amaçları olabileceği için bu aşamada odaklanacaklarınızı sıra ile listeliyoruz.
• Rekabet edilecek rakipler incelenir.
• Uygulamayı kimlerin kullanacağı belirlenir
• Uygulamanın geliştirileceği platform seçilir.
• Uygulamanın ne için kullanılacağı ve hedefinin ne olduğu belirlenir.
Bir mobil uygulamanın geliştirilmesi ortalama dört ila altı ay sürerken, geliştirme maliyeti ise 12bin TL den başlayarak ihtiyaçlar ve taleplere göre artış gösterir.
Analiz ve Planlama
Bu Aşamada Uygulama ile ilgili temel fikirlerin ortaya çıkar ve soyut halden artık somut bir hale dönüşerek gerçek bir projeye dönüşür. Artık bir yol haritasına ihtiyacınız var. Mobil uygulamanın gereksinimlerini belirleyerek teslimat sürecine kadar olan kısmı gruplandırın. Bu gruplandırmayı yaparken zaman, kaynaklar ve maliyetleri göz önünde bulundurun.
Projeniz hem iOS hem de Android platformları için ise, geliştirme ekibinizde iOS geliştirici ve Android geliştirici bulunmalı ve benzeriz ve akılda kalıcı bir mobil uygulama adı bulmalısınız.
Tasarım Aşaması
Tasarımın amacı, sorunsuz ve iyi kullanıcı deneyimleri sunmaktır. Uygulama başarısı kullanıcının uygulamanın özelliklerini ne kadar verimli kullanabildiği ile ölçülür. Kullanıcılar göze hoş gelen ve istediklerini rahatlıklar buldukları uygulamaları daha kolay benimserler.
Mobil uygulama tasarımcıları genellikle uygulama tasarımına kağıt üzerinde başlar. Cihaza özel tasarımı göz önünde bulundurmalısınız. Uygulamanızın iPhone, iPad veya Android gibi platformlarda kullanılıp kullanılamadığını test etmelisiniz.
Marka Görünürlüğü , Yazı Tipi ve Renk Seçimi
Uygulamanın tasarım standartları; işletme marka kurallarını dikkate alarak uygulamada kullanılacak stillerin belirlenmesidir.
Bunları Listeleyecek Olursak:
- Markanın uygulama tasarımına yansıması,
- Uygulamanız hangi yazı tipini kullanacağı,
- Renklerin uygulama üzerinde dağılımı nasıl olacağı,
Bir stil çalışması yapmanız, kaliteyi ve yaratıcılığı artırır. Aynı zamanda, bu çalışma rehber edinerek, uygulamanızın görünümünün tutarlı olmasını sağlar.
Tasarım Demosu Oluşturma
Uygulamanın tasarım süreçlerinin tamamlanmasına yaklaşıldığında, İşletmeye uygulamanın ara yüzünün son hali müşteriye sunulur ve onaylatılır. Bu işlemin yapılması amacı işletmelerin proje tamamlandığında proje üzerinde değişiklikler talep edilmesidir. Bu taleplerin uygulanması durumunda uygulama yapısal olarak tabiri caiz ise yamalı olarak kalır. Bu hem sizin için olumsuz referans olur hem de bozulan yapıdan kaynaklı problemler ile boğuşmak durumunda kalırsınız.
Tasarım demosu bu yüzden mobil uygulama geliştirme aşamasında kritik bir öneme sahiptir.
Uygulama Geliştirme – Yazılım Aşaması
Tasarım aşamasının bitmesi ile arayüz çalışmamız tamamlandı. Sırada yazılım ile bu tasarımı anlamlandırma yani mobil uygulama geliştirme aşaması.
- Sunucu, Veritabanı teknolojileri belirlenir
- Yazılım Dili Belirlenir.
- İş akış diyagramları oluşturulmalıdır.
Hemen hemen tüm web programlama dillerini ve veritabanlarını kullanabilirsiniz. Her mobil işletim sistemi platformu için ait olduğu teknolojiyi seçmeniz gerekir. iOS uygulamaları Objective-C veya Swift programlama dili kullanılarak, Android uygulamaları ise genellikle daha uyumlu olduğu Java veya Kotlin kullanılarak kodlanır.
Mobil uygulamalar oluşturmak için birden fazla programlama dili ve teknoloji vardır. Önemli olan kısım, mobil uygulama geliştirmek için en uygun teknolojiyi seçmektir.
Mobil teknolojiler çok hızlı ilerlemektedir. Birkaç ayda bir yeni mobil cihazlar üretilerek piyasaya çıkmaktadır. Bu hızlı değişen platformlar ve cihazlar nedeni ile, projelerin süratle tamamlanması çok önemlidir. Ayrıca belirtmek isteriz ki geliştirdiğiniz mobil uygulamanın yeni teknolojiler doğrultusunda geliştirilebilmesi de bir o kadar önemlidir.
Her şey yolunda gittiğinde artık test aşamasına geçilir.
Test Aşaması
İşletme ile koordineli şekilde geliştirilen yazılımın neler yapması gerektiği ve neler yapabileceği artık bellidir. Bu bölümde geliştirilen uygulamanın çeşitli platformlarda işletme sahibi ile geliştirici arasında belirlenen senaryolar üzerinden testlerinin yapılması gerekir. Bu süreç artık yazılımın kullanıma sunulmadan önceki son aşamasıdır. Tüm senaryolar yazılı olarak kayıt altına alınmalı ve geliştirici ve işletme tarafından onaylanmalıdır.
Belirlenen senaryolar üzerinden yapılan testlerde problem olması durumunda geliştirici projeyi tekrar gözden geçirir ve senaryoları tamamen eksiksiz olarak tamamlayıncaya kadar iş teslim edilmez.
Test aşamaları sona erdiğinde artık ürünün dağıtım kısmına gelinir. Dağıtım platformlarına yüklemeler yapıldıktan sonra ürün kullanılır hale gelmiş ve mobile uygulama geliştirme tamamlanmış olur.
Wikipedia Mobil Uygulama Geliştirme
Bilişim durağında tekrar görüşmek üzere;