Seo Nedir ?
SEO nedir? sorusuna internette bulunan sayısız kaynak üzerinden bir çok varyasyondan ulaşmanız mümkün. Ancak bu anlatımı farklı kılan herkesin anlayabileceği bir tarzda anlatacağız.
İçindekiler
İnternet, Arama Motorunun Gelişimi
İlk olarak arama motoru nedir? ve arama motorunun amacı nedir? bunu anlayarak başlayalım.
1989 yılında World Wide Web’i icat eden Tim Berners-Lee tarafından ilk web sitesi olan http://info.cern.ch 1990 yılında oluşturulmuştur.
İlk web sitesinin oluşturulması çok fazla internet sitesi olmadığından ona ulaşmak zor olmamıştı. İnternet sitelerinin sayısı ilk sitenin ardından o kadar hızlı artmaya başladı ki artık onlara ulaşmak zorlaşmaya başladı.
İşte bu noktada bir rehbere ihtiyaç duyuldu ve arama motorları bu boşluğu doldurdu. Başlangıçta arama motorlarının amacı insanlara web sitelerini göstermek olsa da günümüzde bilgi kaynağı, kişisel asistan, pazarlama aracı, rehber gibi daha birçok sıfata sahiptir.
Arama Motorunun Amacı Nedir?
SEO’yu anlatmadan önce bu sıkıcı gibi görünün bilgileri öğrenmelisiniz ki amacını anlayabilesiniz. Arama motorlarının tartışmasız en büyüğü olan Google’ın kendisi de bir hizmet sağlayıcıdır.
Google’ın sağladığı hizmet; en iyi bilgi, haber, ürün, görsel, grafik, video, vb. üreten milyonlarca web sayfasından en iyilerini çeşitli algoritmalar ile analiz ve test ederek en fazla fayda sağlayanları kullanıcılarına sorunsuz olarak sunmaktır.
Bu amaca uygun olarak geliştirilen algoritmalar sürekli güncellenmekte ve tamamı olmamakla birlikte bir kısmı web geliştiricilere bu optimizasyonları yapmaları için duyurulmaktadır.
Dolayısı ile SEO’nun çıkış noktası Google’ın hizmet kalitesini artırmak ve kullanıcılarını memnun etmektir. Bunu hiçbir zaman unutmayarak hareket etmelisiniz.
Bu nedenle klasikleşen “ İnsan İçin Üret ve Arama Motoru İçin Optimize Et ” sözü bu noktada anlam kazanmaktadır.
Search Engine Optimization (SEO Nedir?)
Web sitenizin internet üzerinde görünür olabilmesi için belirli kriterlere uygun olması gerekir. Bu kriterlerin odak noktaları ise insanların sitenizdeki deneyimlerini üst seviyede tutmaktır.
Arama motorları Web’de kendini kanıtlamak isteyen birçok içerik içerisinden faydalı olabilme potansiyeli en yüksek içerikleri tespit ederek onları arama sonuçlarında daha üst sıralarda çıkabilmeleri için fırsatlar sunar ve bu fırsatları en iyi değerlendiren içerikleri ödüllendirir.
SEO Nedir? sorusunun cevabına başlangıç için en temel olduğunu düşündüğüm Bounce Rate ve Page Speed kavramlarını inceleyerek bunlar üzerinden anlatmaya devam edelim.
Bounce Rate (Hemen Çıkma Oranı)
Hemen Çıkma Oranı aslında temel olarak en çok dikkat edilmesi gereken kriterdir. Ziyaretçiyi sitenizde tutmalısınız.
Basit bir örnek verecek olursak; çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırmak için görseli bol ve onların ilgilerini çekecek hikaye kitapları alınır ve onları yavaş yavaş hazırlarsınız. Bir çocuk küçük yazılmış iç içe geçmiş bir metin okumaz, okuyamaz bu onun kullanıcı deneyimi açısından oldukça kötüdür ve sıkılır hemen o ortamı terk edecektir.
Ailesi çocuğun deneyiminin kötülüğü karşısında o kitabı atmaz ancak daha az göz önünde bir yere koyar.
Tam bu noktada SEO ifadelerinden Hemen Çıkma Oranı “Bounce Rate” çocuğun hoşuna gitmeyen kitabı okumak istemeyerek ortamı terk etmesi gibi ziyaretçilerinizin sayfadan istediğini, aradığı bilgiyi bulamayıp sitenizden geri çıkmasıdır. Google’ı da ebeveyn olarak düşünecek olursak o sayfayı atmaz ancak daha az göz önüne getirir.
Page Speed (Sayfa Hızı)
Günümüzde internet masaüstü bilgisayarlardan daha çok mobil cihazlarda kullanılmaktadır. Bu nedenle arama motorları da mobil cihazlara daha çok önem vermektedir. Öyle ki Google tarafından da açıklandığı bilinen mobil site hızı çok önemli bir SEO kriteridir.
Çocuk örneği üzerinden devam edelim çocuğun kitabını geç getirirseniz ya da sayfalarını yavaş çevirirseniz çocuk o kitabı bir süre sonra sıkılarak okumaktan vazgeçer. Aynı şekilde web sitenizin ziyaretçileri de yavaş bir sayfada çok fazla beklemek istemezler.
Bir çok uzmana ve https://pagespeed.web.dev/ adresinde de belirlenen kriterlere göre mobil hızın en az “70” olması sayfanın sıralanması açısından avantaj sağlayacaktır.
Google’ın geliştirdiği Pagespeed aracı ile sitenizin hızını mobil ve masaüstü cihazlar için ayrı aynı inceleyebilir ipuçlarından faydalanabilirsiniz.
SEO Adımları
Google aslında bir hizmet sağlayıcıdır ve hizmet sağladıkları insanlara karşı sorumlulukları vardır. Kullanıcıları ne kadar memnun ederlerse arama motorları da o kadar sık kullanılır ve faydalı olabilirler.
Sağlamış olduğunuz hizmet ya da içerik rakipleri arasında en iyisi olmalıdır çünkü bu işin yüzde 80’i kaliteli içeriktir.
Yüzde 20’lik kısımda ise SEO Nedir ve nasıl yapılır? sorusunu gündeme getiren arama motorları için sitenizin optimizasyon çalışmaları yer alır. Bunları ana başlık olarak şu şekilde sıralayabiliriz.
1- Teknik SEO
Sitenizin sunucu, domain, 301 yönlendirmeler, 404 hataları, search console ve analytics bağlantıları, site haritaları, robots.txt gibi teknik bilgi gerektiren hataların giderilmesi aşamasıdır. Ayrıca görsel optimizasyonu gibi siteyi hızlandırmaya yönelik çalışmalar da bu aşamaya dahil edilebilir.
2- Site İçi SEO
Site içerisinde kategori-menü yapısı, iç linklemeler, breadcrumb, title ve meta description düzenlemesi, içerik düzenlemesi gibi aşamaları içerir.
Teknik SEO ve Site İçi SEO çalışmalarında amaç ziyaretçilere iyi bir deneyim sunmak olsa da arama motorlarının bot ve spiderlarının siteyi incelemelerini kolaylaştırmak da amaçlanır. Bu konuda daha detaylı anlatım için ayrıca bir içerik hazırlayacağım.
3- Site Dışı SEO
Adından da anlaşılabileceği gibi site dışında yapılabilecek olan çalışmalardır. Bunlar sosyal medya, backlink, reklamlar, rakip analizleri ve trend takipleri gibi çalışmalardır. Kitlenizi iyi tanımalı ve onların bulunduğu forum sitelerinde bulunabilir ve buralardan sitenize trafik çekebilirsiniz.
Örnek Bir SEO Stratejisi Nasıl Belirlenebilir?
SEO stratejisi çalışmasına ilk olarak nereden başlamamız gerektiğini hikayeleştirerek anlatalım.
Boyasız göçük düzelten bir işletmemiz olsun, dikkat etmemiz gereken şey burada insanların bize hangi kaygılarla ve hangi sorgularla geldiklerini ya da gelebileceklerini tespit etmek onların bu kaygılarına mı endişelerinden yola çıkarak anahtar kelimelerinizi hacimlerine ve anahtar kelime zorluk derecesine göre iyi analiz edip bir şekilde onları sayfamıza çekmeniz gerekir.
Peki bunu nasıl yapacağız?
Bütün web sitesini içerik paylaşması gerekiyor doğal olarak boyasız göçük düzelten bir işletmenin de bir blog alanının bulunması gerekir. İnsanların sorunları ile alakalı onlara yol gösterici içerikler hazırlanarak onların nasıl işlemi yapabileceklerini anlatabilirsiniz. Her şeyi düzgün yaptığınızda Google sizi otorite olarak görmeye başlayacaktır.
Aklınıza şöyle bir soru gelebilir “ben bildiğimi anlatırsam insanlar zaten o işi zaten kendileri yapar” işte burada yanılıyorsunuz.
Sizin meslek edinmiş olduğunuz işi başka insanlar basit olarak algılayıp yapmak isteyecek zaman geçirecek, uğraşacak ve emin olun birçoğu yapamayacaktır. Bir kısım müşteriniz ise sizin ile irtibat kurarak zaman harcamak istemeyecektir.
İpucu: Bu noktada sizinle irtibata geçebilecekleri sayfalar ve yönlendirme linkleri oluşturmanız önemlidir. İnsanlar içerikte genelde en anlaşılması zor alanlarda iletişime geçmeye daha yatkındırlar; bu kısımlara iletişim için linkler koymanız fayda sağlayacaktır. 1000 blog ziyaretçinizin 10’u size iş olarak geri dönse (bu çok kötümser bir oran) oldukça yararlı olmuş demektir.
Ayrıca Google İşletmelere de işletmenizin kaydınızı yaparak sizden hizmet satın alan insanların yorumlarını elde edebilirsiniz bu yorumlar oldukça değerli emin olabilirsiniz.
Bu içeriğimizde SEO Nedir? sorusunun cevabını örnekler ile vermeye çalıştık. Lütfen bu konuda düşüncelerinizi yorum kısmından bizimle paylaşın.
Bilgi ile kalın.
Yalnız bu Bounce Rate için çocuk benzetmesine bayıldım. Harika bir örnekleme!
Güzel olmuş emeğine sağlık…