Tarih boyunca insan oğlu hep meraklı olmuştur ve bu merakının ödülünü yeni yerler, yeni bitkiler, yeni hayvanlar ve yeni buluşlar keşfederek almıştır. Son 60-70 yıldır uzaya olan ilgi artmış, Ayda ve Marsta koloni kurmaya kadar varan bizce artık ütopya olmaktan çıkmış, bilim insanlarınca ciddi efor sarf edilen hedeflere dönüşmüştür.
Peki evimiz olan “Dünya” sizce biz onu ne kadar tanıyor ve biliyoruz?
Dünyamızın yaklaşık olarak %80-85 i sudur. Bu suların %95-97 sini deniz ve okyanuslar oluşturur. Yazımızda daha çok ilgiyi hak eden ve incelenmesi gereken okyanusların gizemli canlıları Balinaları ele alacağız. Şimdi Balinalar nasıl yaşar konulu yazımıza giriş yapalım.
Filmlere konu olmuş Dünya üzerinde yaşayan en büyük ve etkiletici canlı Balinalar özellikle çocukların oldukça ilgisini çeken canlılardır. Memeli olmalarına rağmen bazı balina türleri su altında 2 saat kalabilmektedirler. Bu dev canlıların yaşam döngülerini ” Balinalar Nasıl Yaşar ” konusu altında inceliyoruz.
Balinalar memeli hayvanlardır ve tüm memeli hayvanlar gibi oksijen solunumu yapmak zorundadırlar. Bu devasa canlıları merak edenlerin merak ettikleri balinalar nasıl nefes alır ? sorusuna cevap verelim.
Balıklar gibi solungaçları olmayan balinalar su içerisinde çözünmüş olan oksijeni kullanamazlar. Solungaçları yerine akciğerleri vardır. Oksijen depolamak için kanlarında yüksek miktarda miyoglobin ve hemoglobin bulunur. Bu sayede ortalama olarak 1-2 saat kadar su altında kalabilirler. Ayrıca derinlere dalış yapan balinalar kalp atış hızlarını düşürerek oksijenin daha uzun süreli kullanılmasını sağlayabilirler.
Balinalar su yüzeyine çıkarak önce başlarının üstünde bulunan hava deliğini (bazı balinalarda 2 adet bulunur) kapatan kaslı kapakçığı açarak ciğerlerinde bulunan oksijen bakımından oldukça zayıf bayat havanın tamamını çok hızlı bir şekilde dışarı atar. Bu püskürme 480 km hıza ulaşabilir ve aynı zamanda insanların heyecanla izlediği o meşhur spreylemeyi yaparak görsel bir şölen oluştururlar. Ciğerlerine yeniden taze havayı aldıklarında ise kaslı kapakçıkları kapatarak su girişini engelleyip dalışa geçerler.
Büyük balık küçük balığı tabirini duymuşsunuzdur. Bizler iş hayatı ve yaşam alanımızdan bahsederken kullanırız bu tabiri. Ancak balinalar ne yer ya da basıl beslenirler şeklindeki sorulara verilecek genel cevap budur. İstisnaları ve ayrıntıları da vardır tabi.
Balinaların beslenme şekillerini ağız yapıları belirler. Bir kısmının dişleri varken bir kısmında ise mysticeti şeklinde tabir edilen yapılar bulunan üst çenelerinde balina çubuğu şeklinde ifade edilen yapılan bulunur. Mysticeti yani dişsiz ağız yapısına sahip balinalar daha çok ağızlarını açarak su içerisinden süzdükleri kril ve planktonlar ile beslenirler.
Filmlere konu olmuş Mavi Balina ise dişlere sahiptir. Bu gün yaşamakta olan en büyük hayvan olarak bilinen bu balinalar 30 metre uzunluk ve 180 ton gibi bir ağırlığa ulaşabilirler. Doğal olarak çok yüksek miktarda enerjiye ihtiyaç duyarlar. Buda çok fazla yemek ihtiyacı demektir. Mavi balinalarında favori yiyecekleri krildir. Günde 4 tona kadar kril tükettikleri söylenir. Bunun yanında balinalar genel olarak küçük balıkları tüketerek beslenirler.
Balinalar insan yermi ? sorusuna gelecek olursak, vahşi doğada kaydedilen hiçbir balina saldırısı yoktur. Yinede kayıt edilen bir kaç yaralama durumu vardır. Bununla ilgili aşağıdaki kaynaktan daha detaylı bilgiye ulaşabilmeniz mümkün.
Wikipedia Katil Balina Saldırısı
Dünyadaki bütün hayvanlardan daha uzun yaşam süreleri vardır. Balinalar kaç yıl yaşar? sorusunun cevabını vermek için tür, çevresel faktörler, coğrafi konum ve tehlikeleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Ancak normal koşullarda bazı balina türlerinin yaşam sürelerini sizin için aşağıda listeliyoruz.
Balinalar hakkında verdiğimiz bilgileri umarız beğenmişsinizdir.
Bilişim Durağında tekrar görüşmek dileği ile.
Küresel ısınmanın sonuçları, gezegenimizin geleceği üzerinde derin ve uzun vadeli etkilere sahiptir. Son yüzyılda insan…
Türk kahvesi, yüzyıllardır Anadolu ve Ortadoğu kültürlerinde sadece bir içecek olmanın ötesinde, bir buluşma, sohbet…
Son yılların tehlikeli siber saldırı araçlarından biri de, Deepfake olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Facebook, Twitter…
Word belgeleri Microsoft’un metin editörüdür. Office 2007 ile birlikte “.doc” olan uzantılar “.docx” olarak değişmiştir. Bu…
Domain nedir ? Kısaca bir web sitesinin adresidir. Tıpkı evimizin bir adresi olduğu gibi, internet…
Karbon salınımı nedir? Karbon salınımı sebepleri neler? Doğada oluşan karbonun farklı sebeplerle atmosfere salınmasına, karbon…