Bankacılık işlemleri Güvenliği
Hepimiz o ya da bu şekilde internet bankacılığı kullanıyoruz. Günümüzde internet bankacılığının apaçık bir gereksinim olduğu ortada. Ancak aceba gereklü Dijital Güvenlik tedbirlerini alıyormuyuz?
Havale, Eft, Fatura ödemeleri, Kredi Kartı ile ödemeler… gibi uzayıp gidebilecek birçok kalemde işlemleri online bankacılık ile yaparak aslında hayatımızı kolaylaştırıyoruz. Acaba bu bilgilerimiz kötü amaçlı kişilerce kullanılmak istenirse? İşte bu noktada bazı güvenlik tedbirleri almamız gerekli nedir bunlar biraz açalım. İnternet bankacılığında SMS olmaz ise olmaz koşulumuz olmalı, şifremizi girdikten sonra kesinlikle kayıtlı cep telefonumuza gelen şifre ile giriş yapmalıyız. Sanıyorum şu anda tüm bankalar online bankacılık girişinde SMS onayı istiyor ancak sizin bankanız yapmıyor ise müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek en kısa sürede aktif hale getirin.
İçindekiler
Bankacılık işlemleri Güvenliği Önlemleri
Sanal Klavye Kullanın
Dijital Güvenlik için özellikle bankacılık işlemleri güvenliği işlemlerinde parolalarınızı internet ortamında kullanırken keylogger uygulamalarından korunmak için sanal klavyeler kullanarak olası keylogger programlarının sizin klavyeden girmiş olduğunuz karakterleri tespit etmesini engellemiş olursunuz. Sanal klavye kullanımını En çok kullanmanız gereken yer Kredi Kartınız ile internetten alışveriş yaparken kullanmış olduğunuz Kart numarası, tarih ve güvenlik kodu kısmıdır. Bu bilgileri ele geçirebilecek bir kişi kartınız limitleri dahilinde istediği kadar kullanabilir.
Özel Karakterler Kullanın
Ayrıca parolalarınızı Worklistler ile kolay tahmin edilebilecek karakterlerden oluşturmayarak (özel karakterler kullanmalıyız örnek *,%,/,!, vb.) da Bankacılık işlemleri Güvenliği seviyenizi daha yüksek seviyeye getirmiş olursunuz.
Http ve httpS ayrımı
Örnek:
https://bireysel.ornekbank.com,tr/ SSL sertifikalıdır ve her türlü bilgiyi şifreli olarak gönderip almaya yarayan bir güvenlik önlemi ekler.
http://bireysel.ornekbank.com.tr/ SSL sertifikalı değildir.
Online bankacılık işlemleri güvenliği işlemlerinde bunlara kesinlikle dikkat etmelisiniz
Sahte Web Sayfası
Herhangi bir sitedeki kullanıcı adınızı şifrenizi öğrenebilmek için sitelerin taklidini yaparlar ve çalışma mantığı çok basittir.
Örnek : Mail adresinizi almak isteyen bir kişi sahte(fake) mail atarak size bir link gönderir bazı bahaneler üreterek sizden şifrenizi yenilemeniz gerektiği vb. sebepler öne sürerler ilgili linke tıkladığınızda bire bir taklit site ile karşılaşırsınız. Siz o site üzerinden mailinize girmek istediğinizde önce sayfa hata vermiş gibi görünür ve sizi gerçek siteye yönlendirerek tekrar şifre girmenizi ister. Sizde ikinci girişte girdiğiniz için şüphelenmezsiniz çünkü her şey normal görünüyordur. Ancak arka planda sizin girmiş olduğunuz kullanıcı adı ve şifre kişiye mail yolu ya da database üzerinden kayıt altına alınmıştır. Bu sadece mail olmayabilir aynı zamanda kredi kartı şifreniz vb. de olabilir.
Bunu mail ortamında olmadan virüsler vasıtası ile bilgisayarda host dosyasına müdahale ile de yapabilirler etrafımız aslında tuzak dolu ve önlemenin en güzel yolu nasıl yapıldığını bilmekten geçiyor.