Beyaz şapkalı hacker ve siyah şapkalı hacker karşılaştırma konusuna başlamadan önce değinmemiz gereken bir kaç husus bulunaktadır. Gün geçtikçe gelişen teknoloji ve internet tabanlı uygulamalarla beraber siber güvenlik alanının önemi de artmaya başladı. Öne çıkan bir kavram olan siber güvenlik; sunucuları, elektronik sistemleri, mobil cihazları, bilgisayarları, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan koruma uygulamasına denir.
Kısa bir özetle siber güvenlik, bilgi teknolojisinin güvenliği ya da elektronik bilgilerin güvenliği olarak da açıklanabilir. İnternetin ve bilgisayar haberleşmesinin yoğun olduğu bu dönemde belli başlı insanlar öğrendikleri kodlama ile internetin gizli köşelerinde rahatlıkla gezebiliyor. Hacker adı verilen bu insan grupları siber güvenliğinizi arttırabilir veya tehdit altına sokabilir. Bu hacker gruplarının sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket ettikleri de görülür.
İçindekiler
Uzmanlar, tehdit içeren hacker gruplarını saptayabilmek adına renklerle belirlenen bir sistem getirmeye karar vermiştir. Beyaz, gri ve siyah şapkalı olarak nitelendirilen bu grupların kendilerine ait sistemleri ve amaçları bulunur. Genellikle beyaz şapkalı hacker – siyah şapkalı hacker karşılaştırması yapılsa da gri şapkalı hacker grupları da bulunur.
Gri şapkalı ve siyah şapkalı hacker gruplarına göre zararsız olan beyaz şapkalılar, sistemin açıklarının bulunmasına yardımcı olur. Siber güvenliğin geliştirilmesine yardımcı olarak korsan saldırıları engellemeyi amaçlarlar. Bu yüzden en az bir siyah şapkalı hacker kadar bilgili olmak zorundadırlar.
Siyah şapkalılardan daha az zararsız ama beyaz şapkalılardan da zararlı olan bu grup, sadece kendi menfaatleri doğrultusunda saldırı gerçekleştirirler. Bu insanlar bazen bir kurum için sistem açıklarını kapatırken bazen de başka bir kuruma saldırı düzenleyebilir.
En tehlikeli grup olan siyah şapkalılar, sistemlerin açıklarından yararlanarak sistemi yenilgiye uğratmayı amaçlarlar. Bazen kendi menfaatleri için çalışsalar da yaptıkları işler genellikle kaosa sebep olur.
Beyaz şapkalı olan hacker grupları genellikle bir siber güvenlik şirketinde resmi olarak çalışırlar. Siyah şapkalıların ise çalıştıkları resmi bir grup söz konusu değildir. Ayrıca beyaz şapkalılar insanların siber güvenliğini sağlamakla sorumluyken, siyah şapkalılar bu siber güvenliği kırmayı amaçlar. Beyaz şapkalı hacker gruplarının izledikleri bütün yollar legal işlerden geçer. Ancak siyah şapkalı olanlar sadece illegal yollardan çalışırlar.
Bu alana meraklı bir çok insan olup ” hacker nasıl olunur ” sorusu ile ilgili olanlara ” en iyi savunma saldırının nasıl geleceğini öğrenmek için saldırıyı öğrenmektir. ” mottosu ile yola çıkarak öğrenmeleri açısından Udemy platformundan ilgili eğitimleri alınabilir. Ancak unutulmamalıdır ki hacker olabilmek için 1- 2 gün, hafta ya da ay ile olunabilecek bir şey değildir. Emek, çaba ve yetenek gerektirir. Çünkü bir hacker iyi bir programcı, iyi bir network uzmanı, iyi bir databaseci, iyi bir web tasarımcısı ve her şeyden ötesi çok zeki insanlardır.
Bilişim durağında tekrar görüşmek dileği ile.
Küresel ısınmanın sonuçları, gezegenimizin geleceği üzerinde derin ve uzun vadeli etkilere sahiptir. Son yüzyılda insan…
Türk kahvesi, yüzyıllardır Anadolu ve Ortadoğu kültürlerinde sadece bir içecek olmanın ötesinde, bir buluşma, sohbet…
Son yılların tehlikeli siber saldırı araçlarından biri de, Deepfake olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Facebook, Twitter…
Word belgeleri Microsoft’un metin editörüdür. Office 2007 ile birlikte “.doc” olan uzantılar “.docx” olarak değişmiştir. Bu…
Domain nedir ? Kısaca bir web sitesinin adresidir. Tıpkı evimizin bir adresi olduğu gibi, internet…
Karbon salınımı nedir? Karbon salınımı sebepleri neler? Doğada oluşan karbonun farklı sebeplerle atmosfere salınmasına, karbon…