Bilgisayara virüs bulaştığını nasıl anlarız ? Bilgisayarın çalışma hızını düşüren, bazı sistemlerin çalışmasını engelleyen yazılımlara virüs denilmektedir. Bilgisayar korsanları tarafından çeşitli sebeplerle üretilen virüsler lisanssız yazılımlar gibi çeşitli yollarla bilgisayara bulaşırlar.
İçindekiler
Virüsler, bilgisayarın yanı sıra cep telefonu, tablet gibi işletim sistemiyle çalışan tüm dijital cihazlara bulaşarak çok büyük hasar verebilirler. En büyük zararı yazılımlara verdiği bilinen virüsler kendilerini uzun süre saklama özelliğine de sahiptirler. Bulaştıkları andan itibaren kendi kendine çoğalarak tüm dosyalara ulaşır ve bilgisayarın çökmesine yol açarlar.
Yapay zekâya sahip bazı virüsler bilgisayarı kontrol altına alarak diğer bilgisayarlara da bulaşabilirler. Bu özellikleri ile kısa sürede çok fazla bilgisayara bulaşma imkânı bulmaktadırlar.
Bilgisayara Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarız ? Çeşitleri çok fazla olan virüsler bilgisayara da çeşitli yollarla bulaşmaktadırlar. Virüs en çok harici hard disk, güvensiz mail, internet siteleri ve indirilen dosyalardan bulaşmaktadır. Aynı ağ üzerinde olan bilgisayarlara da kısa sürede bulaşmaktadır. Bilgisayara Virüs Bulaştığını Nasıl Anlarız ? Virüsler farklılıklarına göre farklı farklı yollarla bulaşmaktadır. Bazıları internet sitelerinden, bazıları indirilen dosyalardan bilgisayara girebiliyorlar.
Trojen, Truva, makro ve solucan virüs çeşitlerinden bazılarıdır. Solucan virüsler ağı kullanarak yayılırken trojen ve truva virüsleri kendilerini dosya olarak kabul ettirerek bilgisayara girmeyi başarırlar. Makro virüsler ise program ve uygulamaların içine gizlenerek yayılırlar. Bunların dışında bilgisayarda yapılan işlerin takip edilmesi, kişisel verilerin çalınması amacıyla yapılan virüslerde bulunmaktadır. Daha da önemlisi kullanıcının haberi dahi olmadan bilgisayar üzerinden işlem yapan virüslerdir.
Bilgisayardaki virüslerin temizlemek için yapılması gereken işlerin başında iyi bir anti-virüs programı ile virüs taraması yapmaktır. Bu program sayesinde gizlenmiş olan virüsler temizlenir. Temizlenemeyen virüsleri bulunduğu dosya ile birlikte korumaya alır ve yayılması engellenir. Fakat bazı virüsleri kodları farklı olduğu için her program temizleyememektedir. Bu durumda yapılması gereken sistemi geri yükleme veya bilgisayara format atarak virüsleri temizlemek olmalıdır.
Bilgisayarın virüslerden korunması için öncelikli olarak yapılması gereken güncel ve lisanslı bir anti-virüs programı yüklemek. Güvenilir olmayan sitelerden program indirilmemelidir. Şüpheli e-postalar açılmamalı ve harici hard disk takılırken mutlaka virüs taraması yapılmalıdır.
Küresel ısınmanın sonuçları, gezegenimizin geleceği üzerinde derin ve uzun vadeli etkilere sahiptir. Son yüzyılda insan…
Türk kahvesi, yüzyıllardır Anadolu ve Ortadoğu kültürlerinde sadece bir içecek olmanın ötesinde, bir buluşma, sohbet…
Son yılların tehlikeli siber saldırı araçlarından biri de, Deepfake olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Facebook, Twitter…
Word belgeleri Microsoft’un metin editörüdür. Office 2007 ile birlikte “.doc” olan uzantılar “.docx” olarak değişmiştir. Bu…
Domain nedir ? Kısaca bir web sitesinin adresidir. Tıpkı evimizin bir adresi olduğu gibi, internet…
Karbon salınımı nedir? Karbon salınımı sebepleri neler? Doğada oluşan karbonun farklı sebeplerle atmosfere salınmasına, karbon…