Eğitim-Destek

Bilişim Suçları – Siber Suçlar İncelemesi

Bilişim suçları diğer adı ile anılan siber suçlar elektronik ortamda işlenen tüm suçları kapsar. Bilgisayar, cep telefonu, tablet, pos cihazı ve benzeri modern araçlarla işlenebilir. Bu aletler genellikle suçun işlenmesi için bir araçtır. Ancak bilgisayarların suçun hedefi olması da bilişim suçları oluşturabilir.

Bilişim Suçu Nedir?

Bilişim suçunun tam olarak anlaşılması için öncelikle bilişimin ne anlama geldiğine bakmak gerekir. Bilişim, bilgilerin teknolojik ve elektronik araçlar kullanılarak saklanması ve aktarılması anlamına gelir.

Bilişim sürecinde kanuna aykırı şekilde yapılan müdahaleler de bilişim suçlarını oluşturur. Bilişim sistemlerine yapılan hukuka aykırı müdahaleler uzaktan erişim yolu ile gerçekleşebilir. Bazen de fiziksel şekilde haksız müdahale yapılır.

Siber suç nedir , internet suçları nedir ya da bilişim suçları nelerdir gibi sorulara da aynı şekilde cevap verilebilir.

Tarihte İlk Bilişim Suçu?

Tarihteki ilk bilişim suçunun 1966 Yılında gerçekleştiği bilinir. 23 Yaşında bir banka çalışanının banka hesabındaki mevduat değeri üzerinde değişiklik yapması ile suç gerçekleşmiştir. Suçu işleyen banka çalışanının mesleği bilgisayar programcılığıdır.

Bilişim suçlarının cezalandırılması için ilk kanuni düzenlemeyi yapan ülke ise Kanada’dır.

En Çok Karşılaşılan Bilişim Suçları

İnternetin ve dijital teknolojilerin hayatımızdaki yeri arttıkça bilişim suçlarının sayısı da artış gösterir. Zaman geçtikçe bilişim suçlarının çeşidi artmış, tanımları da değişmiştir. Günümüzde en çok karşılaşılan bilişim suçları şunlardır:

  • İnternet ortamında diğer kullanıcılara verilen rahatsızlıklar ve siber zorbalık
  • Veri hırsızlığı
  • Dijital sistemlere virüs bulaştırarak zarar vermek
  • Kötü amaçlı yazılım üretmek ve bu yazılımları kullanmak, yaymak
  • Bilgi hırsızlığı
  • Kişisel bilgileri çalmak, kimlik hırsızlığı
  • Banka kartları veya kredi kartlarının kötüye kullanılması yoluyla işlenen bilişim suçları
  • İnternet üzerinden ya da telefonla dolandırıcılık yapmak
  • İnternet üzerinden kullanıcılara küfür, hakaret, tehdit ve benzeri suç unsurlarını taşıyan veri göndermek
  • Bilişim sistemini engelleme, erişilmez kılma, bozma, verileri yok etme veya değiştirme

Bilişim Suçunun Ülkemizde Cezai Karşılıkları

Türk Ceza Kanunumuzdaki bilişim suçları nedir sorusunun cevabını almak için “Bilişim Alanında İşlenen Suçlar” başlığı altında düzenlenen suçlara bakılmalıdır. Buradaki suçlar ve düzenlenen cezalar şunlardır:

  • TCK m.243 – Bilişim sistemine girme suçu: Bu maddeye göre bir sisteme hukuka aykırı ve yetkisiz şekilde giren, orada kalmaya devam eden kişiye bir yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir. Bu ceza suçun basit hali içindir. Sadece sisteme girilip herhangi bir değişiklik yapılmadan, zarar verilmeden çıkılması halinde uygulanır. Aksi halde suç nitelikli hale dönüşür ve ceza artırılır.
  • TCK m.244 – Sistemi engelleme, bozma, erişilmez kılma, verileri yok etme ya da değiştirme suçu: Bu suçun basit hali için düzenlenen ceza, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasıdır.
  • TCK m.245 – Banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu: Başkasına ait bir banka kartını her ne suretle olursa olsun ele geçirerek menfaat sağlayan ya da başkasına menfaat sağlattıran kişiye 3 yıldan 6 yıla kadar hapis ile birlikte beşbin güne kadar adli para cezası verilir.
  • TCK m.245/a – Yasak cihaz veya program kullanma suçu: Bu suçu işleyen kişilere bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası verilir.

En Ünlü Siber Suçlular

Siber suçlar nitelikleri gereği bazen aynı anda binlerce kişiyi suç mağduru haline getirebilir. Binlerce kişi ve kuruluşun sitemine aynı anda virüs gönderilebilir, bilgiler korumasız hale getirilebilir. Bu tip suçları işleyen ve uluslararası çapta tanınanhacker ve hacker grupları mevcuttur.

Bilişim Suçlarına Karşı Ne Tür Önlemler Alınabilir?

Dünya genelinde Bilişim Hukuku günden güne gelişim gösterir. Vatandaşların bu suçlardan korunması için hukuki düzenlemeler yapılır. Ülkemizde de buna yönelik mevzuat oluşturulmaya çalışılmaktadır. Örneğin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) gibi düzenlemelerle dijital ortamdaki kişisel bilgilerin kötüye kullanımına caydırıcı cezalar getirilmiştir.

Bilişim suçlarından korunmak için kişisel olarak da alınabilecek bazı önlemler vardır. Bunlardan başlıcaları şunlardır:

  • Kullanılan bilgisayarlarda güncel ve lisanslı antivirüs programları kullanılmalıdır.
  • Bilgisayar, cep telefonu ve diğer akıllı cihazlara kurulan uygulama ve yazılımlar güvenilir web itelerinden sağlanmalıdır.
  • Kullanılan modem, bilgisayar, laptop, cep telefonu ve benzeri cihazlara tahmin edilmesi zor şifreler konmalı ve bu şifreler gizli tutulmalıdır.
  • İş yeri ve evlerin internet hatları başka kişilerle paylaşılmamalıdır.
  • Virüs tehlikesi taşıyabileceğinden tanınmayan hesaplardan gelen e-posta, mesaj ve benzeri iletiler açılmamalıdır.

Bilişim durağında tekrar görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu