Bilişim suçları diğer adı ile anılan siber suçlar elektronik ortamda işlenen tüm suçları kapsar. Bilgisayar, cep telefonu, tablet, pos cihazı ve benzeri modern araçlarla işlenebilir. Bu aletler genellikle suçun işlenmesi için bir araçtır. Ancak bilgisayarların suçun hedefi olması da bilişim suçları oluşturabilir.
İçindekiler
Bilişim suçunun tam olarak anlaşılması için öncelikle bilişimin ne anlama geldiğine bakmak gerekir. Bilişim, bilgilerin teknolojik ve elektronik araçlar kullanılarak saklanması ve aktarılması anlamına gelir.
Bilişim sürecinde kanuna aykırı şekilde yapılan müdahaleler de bilişim suçlarını oluşturur. Bilişim sistemlerine yapılan hukuka aykırı müdahaleler uzaktan erişim yolu ile gerçekleşebilir. Bazen de fiziksel şekilde haksız müdahale yapılır.
Siber suç nedir , internet suçları nedir ya da bilişim suçları nelerdir gibi sorulara da aynı şekilde cevap verilebilir.
Tarihteki ilk bilişim suçunun 1966 Yılında gerçekleştiği bilinir. 23 Yaşında bir banka çalışanının banka hesabındaki mevduat değeri üzerinde değişiklik yapması ile suç gerçekleşmiştir. Suçu işleyen banka çalışanının mesleği bilgisayar programcılığıdır.
Bilişim suçlarının cezalandırılması için ilk kanuni düzenlemeyi yapan ülke ise Kanada’dır.
İnternetin ve dijital teknolojilerin hayatımızdaki yeri arttıkça bilişim suçlarının sayısı da artış gösterir. Zaman geçtikçe bilişim suçlarının çeşidi artmış, tanımları da değişmiştir. Günümüzde en çok karşılaşılan bilişim suçları şunlardır:
Türk Ceza Kanunumuzdaki bilişim suçları nedir sorusunun cevabını almak için “Bilişim Alanında İşlenen Suçlar” başlığı altında düzenlenen suçlara bakılmalıdır. Buradaki suçlar ve düzenlenen cezalar şunlardır:
Siber suçlar nitelikleri gereği bazen aynı anda binlerce kişiyi suç mağduru haline getirebilir. Binlerce kişi ve kuruluşun sitemine aynı anda virüs gönderilebilir, bilgiler korumasız hale getirilebilir. Bu tip suçları işleyen ve uluslararası çapta tanınanhacker ve hacker grupları mevcuttur.
Dünya genelinde Bilişim Hukuku günden güne gelişim gösterir. Vatandaşların bu suçlardan korunması için hukuki düzenlemeler yapılır. Ülkemizde de buna yönelik mevzuat oluşturulmaya çalışılmaktadır. Örneğin Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (KVKK) gibi düzenlemelerle dijital ortamdaki kişisel bilgilerin kötüye kullanımına caydırıcı cezalar getirilmiştir.
Bilişim suçlarından korunmak için kişisel olarak da alınabilecek bazı önlemler vardır. Bunlardan başlıcaları şunlardır:
Bilişim durağında tekrar görüşmek üzere.
Küresel ısınmanın sonuçları, gezegenimizin geleceği üzerinde derin ve uzun vadeli etkilere sahiptir. Son yüzyılda insan…
Türk kahvesi, yüzyıllardır Anadolu ve Ortadoğu kültürlerinde sadece bir içecek olmanın ötesinde, bir buluşma, sohbet…
Son yılların tehlikeli siber saldırı araçlarından biri de, Deepfake olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Facebook, Twitter…
Word belgeleri Microsoft’un metin editörüdür. Office 2007 ile birlikte “.doc” olan uzantılar “.docx” olarak değişmiştir. Bu…
Domain nedir ? Kısaca bir web sitesinin adresidir. Tıpkı evimizin bir adresi olduğu gibi, internet…
Karbon salınımı nedir? Karbon salınımı sebepleri neler? Doğada oluşan karbonun farklı sebeplerle atmosfere salınmasına, karbon…