Bilim

Destilasyon Nedir? (Damıtma)

Destilasyon (damıtma) iki veya daha fazla sıvının birbirinden ayrılmasını sağlayan bir işlemdir. Bu işlem bu har basınçları farklı olan sıvıların birbirinden ayrılmasını sağlamak için kullanılan bir işlemdir.

Destilasyon (damıtma) işlemindeki genel amaç kaynama noktası düşük olan sıvının sıvı fazda tutulmasını sağlamaktır. Bu sayede daha fazla ısı alıp kaynama noktasını aşan sıvının gaz fazda tutulması sağlanarak iki sıvının kolaylıkla birbirinden ayrılması gerçekleşmiş olacaktır.

Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için bazı gerekçeler bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de kaynama noktası yüksek olan sıvının, kaynama noktası düşük olan sıvıya göre çok az miktarda da olsa buharlaşabilir olmasıdır.

Bu durumun önüne geçmek ve göz ardı edilebilir olması için yoğun bir şekilde ayrıştırılabilecek olan iki sıvı tercih edilmelidir.

Destilasyon Nedir, Ne İşe Yarar?

Destilasyon nedir? sorusu günümüzde birçok kişi tarafından sorulmakta olan konular içerisinde yer alıyor. Destilasyon ya da diğer ismi ile damıtma işlemi genellikle organik bileşenlerin birbirinden ayrılması amacı ile tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir.

İşleminin gerçekleştirilmesi için öncelikle sıvıların kaynama noktaları belirlenir. Daha sonra sıvıya kaynama noktasının üzerine çıkan miktarda ısı verilir. Bu durum o sıvının buharlaşmasını sağlar.

Bu durumda dikkat edilmesi gereken en önemli unsur her iki sıvının kaynama noktalarının uzak olmasıdır. Aksi halde tam bir ayrıştırma sağlanamaz. Damıtma işlemi sanayinin birçok alanında kullanılabilmekte olan yöntemlerden bir tanesidir.

Damıtma Yöntemleri

Destilasyon ve damıtma birbirinden farklı olan kimyasal ürünlerin damıtılmasını sağlayan yöntemlerdir. Bu yöntemler sayesinde ürünlerin birbirinden ayrılması hangi çeşidi ile tam olarak sağlanabilecekse onun seçilmesi temel alınır.

İki sıvının kaynama noktasının özelliklerine ve bozunma durumlarına bağlı olarak bu yöntemler tercih edilir. Örneğin kaynama noktaları yakın ama sıvılardan birinin kaynama noktasına yakın bozunması durumunda farklı yöntem tercih edilir.

Aynı zamanda yakın kaynama noktasına ait olan ürünlerin bozunmaması durumunda da farklı bir yöntem tercih ediliyor.

Destilasyon Çeşitleri

Damıtma kimyada bulunan birçok organik bileşiğin birbirinden ayrılmasını sağlar. Bu ayrılma işlemi için dört farklı çeşit bulunur.

  • Normal damıtma: kaynama sıcaklıkları uzak ve bozulmayan maddelerde kullanılmaktadır.
  • Su buharı damıtma: suda çözünme özelliği olmayan uçucu olmayan maddelerin damıtmasında kullanılır. Bu ürünler 100 derecenin üzerinde kaynıyorsa ve kaynama noktasına yakın sıcaklıklarda bozuluyorsa bu işlem uygulanır.
  • Ayrımsal Damıtma: sıvı karışımlar arasındaki kaynama noktası çok az olduğu durumlarda bu yöntem kullanılır. Bu işlem ayırma ve saflaştırma olarak yapılır. Petrol sanayisinde kullanılan bir işlemdir.
  • Vakum damıtması: kaynama noktası yüksek olan ve kaynama noktasına yaşlaştığında bozunan sıvılar için tercih edilen bir yöntemdir. Bu işlem sayesinde dış basıncın düşürülmesi ve sıvının daha düşük bir sıcaklıkta kaynaması sağlanır.

Basit Damıtma

Damıtma, iki kimyasal sıvının birbirinden ayrıştırılması adına yapılan işlemlere verilen isimdir. Basit damıtma ise Destilasyon (damıtma) balonu kullanılarak yapılan işlemlerden bir tanesidir. Kaynama noktaları uzak olan sıvıların bozunma olmadan birbirinden ayrılması için yapılan işlemdir.

Bu işlem sırasında iki sıvının içerisinden kaynama noktası düşük olan sıvının kaynama ısısından fazla ısı verilir. Bu sayede bu sıvının buharlaşarak başka bir kapta birikmesi sağlanır. Bu işlemin genel adına basit damıtma denir.

Buharlaştırılan sıvının tekrar yoğunlaşması sağlanarak kolay bir şekilde ayrıştırma tamamlanmış olmaktadır.

Basit Damıtma Nasıl Yapılır?

Basit damıtmanın genel mantığı iki sıvının birbirinden ayrıştırılmasıdır. Ancak tercih edilecek olan sıvıların kaynama noktalarının birbirinden çok uzak olması gerekir. Bu sayede hem sıvılar ayrıştırılmış hem de iki sıvının tamamı ile ayrıştırılmış olması sağlanır.

Sıvının damıtılması sağlanırken kullanılan cihaza destilat ismi verilir. Bu alet altında bulunan cam balonda bulunan sıvıların ısı alması ve kaynama sıcaklığı düşük olan maddenin kaynamasına bağlı olarak çalışan bir mekanizmadır.

Bu mekanizma farklı bir cam balon kap içerisine iletilerek bu alanda yoğuşması sağlanmaktadır. Bu işlem şekerli su ve tuzlu su gibi basit ürünler ile de gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlem sayesinde her iki madde kolaylıkla ayrılmış bir hal almaktadır.

Daha çok teknoloji içeriği için Bilim kategorimize göz atmak isteyebilirsiniz.

Bilgi ile kalın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu