Doğa Bilimi

Doğa Olayları Nelerdir?

Doğa olayları nelerdir? Doğa olayları herkesin bildiği gibi doğa içerisinde belirli bir düzen ve dengede ortaya çıkan oluşumlardır. Atmosferin faaliyetleri doğrultusunda çıkan bu olaylarda nem, basınç, ısı ve sıcaklık gibi etmenler etkindir. 

Doğa olayları, doğanın devamlılığı ve canlıların yaşamını sürdürebilmesi adına gereklidir. Kendiliğinden belirli bir denge ve düzende oluşan bu olayların, insan etkisi ile engellenebilmesi mümkün değildir. 

Yıkıcı Doğa Olayları Nelerdir?

Doğa olayları ne zaman ortaya çıkacağı bilinemediğinden bazı durumlarda yakıcı ve can- mal kaybına neden olan durumlara yol açabilir. Çok kısa sürede ortaya çıkan ve zararları azaltılamayan yıkıcı doğa olayları nelerdir, kısaca bahsedilecek olursa;

1- Sel

Doğa olayları yağmur etkisi ile oluşan sel, toprağın yoğun ve düzensiz olarak suya maruz kalması ile sular altında kalması şeklinde açıklanabilir. Belirli durumlar karşısında oluşan selde toprak bir miktar ya da tamamıyla sular altında kalabilir. Sel genel olarak tsunami, şiddetli yağmur, akarsu taşması gibi nedenlerle görülebilir. 

Sel (Temsili)

Toprak taşıyabileceğinden çok daha fazla suya maruz kaldığından taşacaktır. Sel bölgedeki mahsullere, yaşam alanlarına, benzeri yapılara, taşıtlara hatta canlılara bile ciddi hasarlar verebilir. 

2- Volkanik Patlama

Volkanik patlama olarak bilinen doğa olayları nelerdir? Erimiş kayaların magma şeklinde yeryüzüne çıkmasına volkan denir. Yerin altından yüzeye doğru püsküren erimiş kayalar ise lavlardır.

lavlar

Lavlar oldukça yüksek bir şiddetle yeryüzüne çıkar ve volkanik patlama oluşur. Bu lavlar çok yüksek sıcaklıklara sahip olduğundan çevrenin zarar görmesi olanaksızdır. 

3- Deprem

Yer kabuğunu oluşturulan levhalar aniden kırılırsa deprem adı verilen doğa olayı meydana gelir. Bu titreşimler yüzeyde güçlü bir sarsıntı yarattığından can ve mal kaybı yaşanabilir.

deprem

4- Toprak Kayması (Heyelan)

Yağış ve deprem toprağın üst ve alt zemininde değişmelere yol açabilir. Toprağın alt tabakası gevşerken üst kısmı eğime bağlı olarak hareket eder. Buda yakın çevresindeki her şeyin ciddi hasar görmesine neden olacaktır. 

toprak kayması

5- Kasırga

Okyanusun üzerinden karaya çok güçlü bir rüzgar esmesine kasırga denir. Doğa olayları rüzgar etkisi ile olan kasırga önündeki her şeye zarar verir ve hızı 120 kilometreyi bulabilir. 

kasırga felaketi

6- Çığ

Doğa olayları nelerdir, dendiğinde önümüze başka bir kavram çığ çıkar. Yoğun kar yağışlı ve eğimli bölgelerde kar kütleleri dönerek aşırı büyük bir hacme ulaşır. Buda çevresindeki her şeyi önüne katmasına ve büyük hasarların ortaya çıkmasına neden olacaktır.

çığ felaketi

7- Tsunami

Doğa olayları örnekleri arasında olan Tsunami ülkemizde görülmez. Okyanusların dev dalgalara oluşturarak kıyıda su baskınları yaratmasına verilen isimdir. Denizde alçalma ve yükselme ile görülen tsunami, ciddi hasarlar yaratan bir doğa olayıdır.  

tsunami

İşte En 8 Korkutucu Doğa Olayı!

Jeoloji ve Jeomorfoloji Kökenli Ekstrem Doğa Olayları

Jeoloji ve jeomorfoloji kökenli ekstrem doğa olayları, yer kabuğu ve yerin derinliklerinden köken alarak gelişen durumlardır. Yıkıcı doğa olaylarının da içine aldığı bu ekstrem doğa olayları şu şekildedir;

  • Depremler,
  • Volkanik patlamalar,
  • Tsunami,
  • Kaya düşmesi, toprak kayması gibi kütle çekim hareketleri

Yaşanmış En Korkutucu Doğa Olayları

Dünyamızda gerçekleşmiş ve gerçekleşmeye devam eden birbirinden ilginç doğa olayları bulunuyor. Doğa olayları nelerdir kısmında bahsettiğimiz gibi bunların bir kısmı yıkıcı sonuçlar doğururken, diğer bir kısmı görsel bir şölene dönüşebiliyor. Yaşanmış en korkutucu doğa olayları listesinde öne çıkanlar ise şu şekilde;

  • Volkanik şimşek,
  • Gökkuşağı ateşi,
  • Ateş anaforları,
  • Catatumbo yıldırımları,
  • Aykuşağı,
  • Işık halkası ( Glory)
  • Pentitente buzları,
  • Güneş köpekleri,
  • Asperatus bulutları,
  • Beyaz gökkuşağı,
  • Su altı buz saçağı,
  • Lentiküler bulutlar

Umarız Doğa olayları nelerdir? sorunuza cevap verebilmişizdir. Daha bazla bilim için tıklayınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu