Headless CMS Nedir ?
İçerik yönetim sistemleri arayışlarınızda muhtemelen “Headless CMS” kelimesini bir yerlerde görmüşsünüzdür. Kısaca söylemek gerekirse, birHeadless CMS, web sitesi içeriğinin kontrolüne izin veren, sunum katmanı olmayan ve herhangi bir cihazda veri görüntüleyen bir içerik deposu sistemidir.
İçindekiler
Headless Nedir?
Web sitesi ziyaretçileri için, bir head ile oluşturulmuş CMS destekli bir uygulama ile Headless bir uygulama arasında algılanan bir fark yoktur, ancak birden çok platformda tutarlı içerik görüntüleme olasılıkları daha yüksektir. Standart bir CMS kullanıyorsanız, Headless sürüme geçiş yapabilirsiniz. Satıcılar, metin yazarları, editörler vb. gibi içerik oluşturuculara gelince, işlerinde daha sonra ele alınacak olan önemli gelişmeler yaşayacaklardır.
Bu İçeriklerimize Bir Göz Atın
Cloaking Nedir, Nasıl Yapılır ve Neden Yapılmamalıdır?
Negatif SEO Nedir, Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Geliştiriciler, ürün sahipleri, danışmanlar ve içerik sistemleri hakkında biraz teknik bilgiye sahip kişiler için “Headless” terimi, uygulamanın harici bir API ile oluşturulduğu anlatır. Bir hizmet tarafından sağlanan standart bir harici API ile başsız bir CMS’den gelen API arasındaki temel fark, gelen içerik üzerinde tam kontrol sahibi olmaktır. Diğer her şey aynı şekilde çalışır; diğer API’ler, ihtiyaçlarınız için Headless bir CMS’e kolayca uyarlayabileceksiniz.
‘CMS’ Nedir?
CMS, web sitesi yönetimini kolayca sağlayan bir yazılım uygulaması olan içerik yönetim sisteminin kısaltmasıdır. CMS’nin arkasındaki ana fikir, içerik katmanını sunum katmanından ayırmaktır. Bu türün en popüler çözümü, çoğunlukla bloglar, çevrimiçi mağazalar, bilgilendirici web siteleri ve daha karmaşık projeler için kullanılan Wordpress’tir.
CMS İhtiyacı Nereden Doğdu
İnternet teknolojisi geliştikçe, daha gelişmiş web siteleri oluşturmak zorunlu ve mümkün hale geldi. Teknik bilgisi olmayan kişilerin kolay, hazır ve teknik becerilere bağlı olmayan bir içerik oluşturma sürecine ihtiyaç duyuyorlardı. İçerik yönetim sistemleri, kullanıcıların web sitesinin içeriğini ve görünümünü, ihtiyacı olan herkesin kolayca erişebileceği parola korumalı bir kontrol panelinden kontrol etmesine olanak tanır.
Standart CMS ve Alternatif Modeller
Teknoloji ilerledikçe, kullanıcılar geleneksel masaüstü bilgisayardan uzaklaştı ve mobil cihazlar aracılığıyla daha fazla içerik tüketmeye başladı. Geleneksel CMS, yıllarca süren yamalar ve güncellemeler parçalanmış kod tabanları ve büyük ölçekli yeniden düzenleme mümkün olduğunca ertelendiği için teknik bir sorundan muzdarip olmaya başladı. Standart bir CMS için hızlı bir düzeltme olarak bir API sağlamak kısa vadeli bir düzeltmeydi, ancak bu monolitik mimarileri korumaya çalışan geliştiriciler için birikmeye başlayan sorunları tam olarak çözmedi.
Headless CMS Nedir?
Temel kavramlar hakkında bilgiler verdik. Headless CMS anlamaya başlayabiliriz. Headless CMS, herhangi bir cihazda görüntülenmek üzere RESTful API veya GraphQL API aracılığıyla içeriği erişilebilir kılan bir içerik deposu olarak sıfırdan oluşturulmuş back-end sistemidir.
Headless CMS’nin karşılığına genellikle monolitik, düzenli veya birleştirilmiş CMS denir;
Monolitik CMS’de Aşağıdaki Listede Bulunan Yapılar Mevcuttur:
- İçeriğin okunacağı ve yazılacağı bir veri tabanı.
- Editörlerin içeriği yönetmesine izin veren bir yönetici ara yüzü.
- Okuma ve yazmanın entegrasyonu.
- Veri tabanındaki verileri HTML ile birleştiren ön uç
Bunu bir Headless CMS’ye dönüştürmek için, o CMS’nin başı olan gerçek web sitesi olduğu için şablon oluşturma özelliğini yığından kaldırıyoruz. Bunu yaptıktan sonra, Yönetici Arayüzünde yönetilen verilere erişmek için diğer sistemler tarafından erişilebilen bir RESTful veya GraphQL API ile değiştirebiliriz.
Bir web sitesi yalnızca Headless CMS ile inşa edilemez. Head kısmı yığından ayrıldığı için tasarım prensipleri bu durumu karşılayamıyor. Bu nedenle, geliştirici web sitesini kendi başına oluşturmalı ve içeriğe erişmek için Headless CMS için sağlanan REST API veya GraphQL API kullanmalıdır.
Tüm web sitesini kendi başına oluşturmak, listede büyük bir görev gibi görünüyor, ancak CMS’yi ön uçtan ayırarak bir geliştirici, halihazırda aşina olduğu herhangi bir teknolojiyi seçebilir ve o belirli CMS için teknolojiyi öğrenmesi gerekmez.
Bir başka büyük artı da, bir geliştiricinin halihazırda var olan bir teknoloji yığınının hatalarını ele almadan kendi işine odaklanabilmesidir. bu nedenle sayfaları sayfa hızı ve web için optimize etmek ve hatta web sitesinin bölümlerini yeniden başlatmak daha kolaydır. Tüm bunlar var olan içeriğin kaybolmasını önler.
Birçok kaynak okudum en iyi bu yazıda anladım, teşekkürler..