İnsan Neden Yaşlanır?
Yaşlanma evrenin tamamını ilgilendiren ve birçok bilimin engellemek istediği gerçeklerden olmasına karşılık hala tam anlamıyla nedenlerini ortaya koymak mümkün olmamıştır. Yapılan araştırmaların neden olarak gösterdiği bilimsel bazı açıklamalar olsa da tamamen açıklandığını söylemek yanlış olur. İnsan neden yaşlanır sorusunun cevabını net olarak ortaya koymak engellemek adına da önemli olan adımların atılmasını hızlandırabilir.
İçindekiler
İnsan Neden Yaşlanır?
Son yapılan araştırmalar insan ömrünün ortalama olarak 72 yıl olduğunu ortaya koymuştur. Bilimsel çalışmaların hız kesmeden devam ettiği, yadsınamaz bir gerçeklik olan yaşlılığı engellemek mümkün olmasa da bazı yollarla yavaşlatmaya çalışmak adına çareler aranması kaçınılmaz olmuştur.
Yaşlanma Nedir? (Bilimsel Sebepleri)
Yaşlanmak ve yaşlılık nedir sorusunun tanımı yetişkinlik çağına geldikten sonra insanların ilerleyen dönemde yaşadığı değişimlerden dolayı geçtiği bir evre olarak verilebilir. Buna neden olan bilimsel sebepler:
- Hücrenin oluşumunda etkili olan moleküllerin zarar görmesinden kaynaklanabilir,
- Zarar gören molekül sayısında artış olması sonucunda hücre fonksiyonları yavaşlar,
- DNA kopyalanması sırasında meydana gelen hatalar ve mutasyonların etkisi olabilir,
- Hücre bölünmesinin yavaşlamaya başlaması da sebep olarak görülür,
- Kromozom uçlarında bulunan genetik bilgi koruyucular olan telemetreler kısalmaya başlayarak hücre bölünmesini engellediğinden dolayı yaşlanma olabilir.
Bunların tamamı zaman içinde yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda ortaya koyulmuştur. Tamamen yapılan değerlendirmeler sonucunda elde edildiği ve yaşlanma üzerinde etkisi olan olası nedenler olduğu bilinmelidir.
Aşırı Stresin Yaşlanmaya Etkisi
Stresin birçok hastalığın kökeninde var olan etmen olduğunu ortaya koyan araştırma sayısı oldukça fazladır. Yaşlanma üzerinde etkisi olup olmadığını anlamak için yapılan bilimsel araştırmalar ise kortizol adı verilen bir hormonun stres dolayısıyla fazla salgılandığını tespit etmiştir.
Düzenli ve yoğun şekilde strese maruz kalan kişilerde görülen bu hormonun artışı yaşlanmayı hızlandıran en önemli nedenlerden bir tanesidir. Genç yaşlarda salgılanmasının artışı bile etki oranını azaltmazken hücrelerin yaşlanmasını hızlandırıyor.
Diğer bir neden ise vücudun savunma sisteminde yaşanan zayıflamadır. Stres sonucunda yaşlanmayı aktif hale getiren nedenler olarak ortaya konuyor. Aşırı stresin yaşlanmaya etkisi ortalama 10 yıl olarak gösteriliyor.
Yaşlanmayı Nasıl Geciktirebiliriz? Meditasyon
Yaşlanmanın kaçınılmaz olması nasıl geciktirileceği konusunun daha önemli olmasına neden olur. Bunun için hayatınızın bazı rutinlere kavuşturulması oldukça yerinde olur. Detoks yapmak bu konuda en başta gelen rutinler arasında bulunur.
Antioksidan ağırlıklı beslenmek veya dışarıdan günlük doza uygun miktarda almak gerekir. Sağlıklı ve dengeli beslenme de önemlidir. Yüz gerdirme, meditasyon ve sigaradan uzak bir hayat yaşamak da olumlu etkiler elde edilmesine aracılık eder.
Meditasyon
Yaşlanmayı geciktirici özelliğinden dolayı sıklıkla önerilen meditasyon iş, okul veya özel hayatınızdan kaynaklanan kaygıları, stres ve yorgunlukları azaltmak için uygulanan bir yöntemdir. Kökeni yüzyıllar öncesine dayanır ve stresi azaltmak için en etkili yollardan biridir. Kelime anlamı derin düşünme demektir.
Homeopati
Hemoapati ise: tamamlayıcı tıp adıyla da bilinen tedavi yönteminin geçmişi 18. yy’a kadar uzanır. Vücudun kendi kendini doğal yöntemler ile temizlemesi veya tedavi etmesi şeklinde açıklamak yeterli olacaktır.
Meditasyon ve Homeopati – Tedavilere Etkisi yazımızı da buradan inceleyebilirsiniz.
Mikrobiyota
İnsan vücudunun içinde ve dışında bulunan tüm mikroorganizmaların adlandırıldığı isimdir. Bakteri, virüs, maya veya parazit gibi birçok türüne verilir. Bağırsakta beyin şeklinde açıklanan bu terimin yaşam stilini belirleme üzerinde etkisi vardır. Buna uygun beslenildiğinde yaşlanma karşısında elinizde doğal bir koruma kalkanı olacaktır.
Sağlıklı Yaşamak İçin 1. Sıranız Mikrobiyota Dengeniz Olmalı konulu yazımızı da buradan inceleyebilirsiniz.
Doğal Yaşamın Yaşlanma Üzerine Etkisi
Stresten uzak, bağışıklık güçlendiren, hücre yenilenmesine katkıda bulunan doğal bir yaşam insanların yaşlanmasını yavaşlatacağından oldukça gereklidir. Bunun için doğal yaşama önem verilmesi son yüzyıllarda giderek artan bir popülerlik kazanmasını da beraberinde getirmiştir.