Nesnelerin İnterneti
İngilizce uzatılmış hali internet of things nedir ? Çağımızın belki de en önemli teknolojik konuları arasında yer alan, bu konu hakkında bilgi sahibi olmak istiyorsanız doğru adrestesiniz. IOT Nesnelerin interneti her türlü teknolojik cihazın internet erişimi fırsatı bulduğu anda, diğer cihazlar ile bağ kurması (iletişim halinde olması) olayıdır.
Bu Yazılarımız ilginizi Çekebilir.
Hayatımızı Değiştirecek Teknolojik Gelişmeler
Makalemizin tamamını okuduğunuzda, bu konu hakkında öğrenecekleriniz;
- IOT Nedir?
- Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- Hakkında Uzmanlaşmak
- Teknolojileri
Sizlere 4 alt başlık altında, IOT hakkında bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Dilerseniz vakit kaybetmeden birinci maddemiz ile konumuza giriş yapalım.
İçindekiler
1.) IOT Nedir?
Fiziksel nesne olan cep telefonu, bilgisayar ve benzeri içerisinde yazılım ve internet erişimi olan şeylerin, birbirleri arasında internet bağlantısı sayesinde minimum insan etkileşimi ile iletişim kurması olayıdır. IOT nedir? konusunun bu kadar önemli olmasının bir diğer sebebi de nesnelerin, insan etkisi olmadan, kendi başlarına hareket edip bilgi toplayabilmesi ve gelişime açık hale gelebilmesidir.
Basit teknolojik aletlerde mevcut olabileceği gibi, karmaşık ve endüstriyel teknolojik aletlerde de bulunabilmektedir. Bu sayede hepimizin ilgisini bir yerden çekmeyi başarmıştır.
2.) Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Çok düşük maddi tutarlara, çok yüksek işlem hacmine sahip olmak mümkündür. IOT hakkında bilmeniz gereken ilginç ve teknolojik bilgiler;
- Birbiriyle bağlantı kurabilen yaklaşık 10.000.000.000 (10 milyar) cihaz 2020 yılı itibariyle mevcuttur.
- Bu rakamın uzmanların öngörüsüne göre 2025 yılında, 25.000.000.000 (25 milyar) seviyesine geleceğine inanılmaktadır.
- Makine öğrenmesi ve benzeri konuların sonucunda gelebileceği seviyeyi kestirmenin mümkün olmadığı gözlemlenmektedir.
Bu alanda Büyük firmaların yatırım yaptığı cihazlar;
- Nest adlı şirketi Google şirketi 2014 yılında, 3.2 milyar dolar karşılığında bünyesine kattı. Nest evinizin ısısını dışarıdan kontrol edebildiğiniz ve de daha birçok özelliği bulunan bir makine.
- Hapifork adlı çatal, sizlere yemek yeme düzeniniz hakkında bilgiler verip, fazla yerseniz sizlere uyarıda bulunuyor. Bu da makine öğrenmesi adına verilebilecek en güzel örneklerden bir tanesidir.
- Micoach, Adidas’ın üretimini gerçekleştirdiği bir akıllı top. Bu top sayesinde, attığınız şutların hızından, kaç penaltınızın kaçının gol olduğuna kadar birçok şeyi IOT sayesinde öğrenebiliyorsunuz.
3.) Uzmanlaşmak
Yazımızı okuduğunuzdan yola çıkarak, sizlerin henüz internet of things konusunda, pekte ileri bir seviyede olmadığınızı varsayarak, kendinizi nasıl geliştirebileceğiniz konusunda sizlere tavsiyelerde bulunmak istiyoruz. IOT konusunu öğrenmek için öncellikle yapmanız gereken, makine öğrenmesi tarzında konularla içli dışlı olmaktır.
Öğrenimine başlamak, aslında bir nevi de makine öğrenmesini, öğrenmeye çalışmak gibidir. Yolunuzun oldukça uzun ve meşakkatli olduğunu belirttikten sonra, sizlere söylemek istediğimiz ilerlediğiniz müddetçe konudan alacağınız keyif de bilgi ile doğru orantılı olarak artacaktır.
Udemy tarzı platformlardan, IOT ve makine öğrenmesi ile ilgili başlangıç kaynaklarına göz gezdirerek konuya adım atmış olabilirsiniz.
4.) Teknolojileri
Paylaşacağımız liste IOT nesnelerin interneti konusunun günümüzde ne kadar önemli olduğunu sizlere yansıtacak.
- Akıllı prizler sayesinde, elektrik akışı sürekli kontrolünüz altında.
- Evinizde siz hiç ellemeden, makine öğrenmesi sayesinde süpürme işlemi yapabilen akıllı robotlar.
- Telefonunuzdan evinizin ısısını ve benzeri özelliklerini kontrol edin. Priz, ocak ve benzeri hiçbir şey artık evden çıktıktan sonra aklınızda kalmayacak.
Yukarıda sıralanan maddeler aslında, IOT konusunun ne kadar da günlük yaşantımız içerisinde olduğunun bir ispatıdır. Sizlere tavsiyemiz bir an önce bu konunun üzerine giderek, kendinizi geleceğe tam entegre bir birey olarak geliştirmeniz. Zira gelecek, teknoloji bu hız ile gelişimine devam ederse, çok da uzakta değil.
Bilişim Durağında tekrar görüşmek üzere.