Obruk, kelime anlamı ile derin çukur anlamı da taşımaktadır. Son yıllarda özellikle Konya ovasında şahit olduğumuz Konya obrukları bölgede tehlike saçıyor. Özellikle çiftçilerin tarlalarında aniden oluşan obruklar yerleşim bölgelerinde de nadiren ortaya çıkıyor.
İçindekiler
Obruklar derin ve çukurlar olarak ifade edilebilir. Doğal olarak ortaya çıkan obruklar insan hayatı açısından çok tehlikeli olmakla birlikte tarım arazilerine de oldukça büyük zararlar vermektedir.
Dünyada obrukların derinlikleri 500 metre ve genişlik çapları ise 300 metreden fazla olabilmektedir. Ülkemizde ise Konya obruk oluşumlarında en üst sıralarda yer almaktadır.
Doğa Bilimi İçeriklerine Göz Atmak İster Misin?
Derin Ekoloji Nedir?
Balinalar Nasıl Yaşar?
Tohumun Hayat Bulma Yolculuğu
Plastik Yiyen Bakteri Ideonella Sakaiensis
Deniz Salyası ( Müsilaj ) Nedir?
Her ne kadar doğal yollar ile oluşuyor gibi görünse de aslında bu oluşumların bir çok doğa olayında olduğu gibi ana sebebi kuşkusuz insandır.
Bilinçsiz sulama faaliyetleri kapsamında yer altı sularının açılan kuyulardan dalgıç pompa ve hidroforlar ile yüzeye aşırı derecede yüksek debiler ile çıkarılması sonucu su seviyelerinin düşmesi obruk oluşumlarının başlıca kaynaklarındandır.
Bknz: https://hidroformarket.com/dalgic-pompalar/
Konya obruk konusunda oldukça şanssız bir ilimizdir. Ülkemizde yer altı kaynakları konusunda en çok sıkıntı çeken ilimizin Konya olması ve bilinçsiz sulamanın da aynı şekilde yüksek oranda bu bölgede yapılması aslında bize obruk oluşumlarının nedenlerini çok da uzakta aramamamız gerektiğini işaret ediyor.
Konya’da obruk sayısının bu denli yüksek olmasının bir diğer nedeni ise jeolojik yapısıdır. Obruğun fazlaca görüldüğü Karapınar, Cihanbeyli, Kulu ve Çumra bölgelerinde farklı bir jeolojik formasyonlar bulunuyor. Yani yapıları karstik denilen eriyebilir nitelikte kayaların olduğu bu bölgelerde daha çok meydana geliyor. Bu ismi geçen hat boyunca özellikle Karapınar bölgesinde yoğunlaşıyor.
Obrukların insan etkileri ortadan kaldırmak için bilinçsiz sulama ortadan kaldırılabilir hatta yer altı sularını yükseltmek adına bilimsel çalışmalar yapılarak bu oluşumların önüne bir nebze geçilebilir.
Ancak birde doğal nedenler var. Karstik yapı konusu ise bilimsel araştırmalar yapılarak çözümler üretilmesi gereken ciddi bir konu.
Ülkemizin özellikle tarım faaliyetlerinde çok önemli bir yere sahip olan Konya ovamızın bir an önce obruk oluşumları konusunda çözüme kavuşması en büyük arzumuz.
Obruklar Hakkında Daha Fazla Bilgi İçin Vikipedia
Bilgi ile kalın.
Küresel ısınmanın sonuçları, gezegenimizin geleceği üzerinde derin ve uzun vadeli etkilere sahiptir. Son yüzyılda insan…
Türk kahvesi, yüzyıllardır Anadolu ve Ortadoğu kültürlerinde sadece bir içecek olmanın ötesinde, bir buluşma, sohbet…
Son yılların tehlikeli siber saldırı araçlarından biri de, Deepfake olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Facebook, Twitter…
Word belgeleri Microsoft’un metin editörüdür. Office 2007 ile birlikte “.doc” olan uzantılar “.docx” olarak değişmiştir. Bu…
Domain nedir ? Kısaca bir web sitesinin adresidir. Tıpkı evimizin bir adresi olduğu gibi, internet…
Karbon salınımı nedir? Karbon salınımı sebepleri neler? Doğada oluşan karbonun farklı sebeplerle atmosfere salınmasına, karbon…