Windows LemonDuck isimli malvare tehdidine karşı kullanıcıları uyaran bir yazı yayınladı. Bu yazımızda bu tehdide karşı nasıl önlem alınması gerektiğini inceleyeceğiz. Hızla gelişen bu malvere yazılım hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda bulabilirsiniz.
İçindekiler
Microsoft Windows ve Linux işletim sistemleri, LemonDuck malvare tehdidi altındadır. Bu çok tehlikeli tehdit, yıllar içinde cihazlara bulaşarak, özel ve kişisel verileri çalmak sureti ile onları kullanılamaz hale getirerek kurbanlardan kripto para birimi cinsinden fidye talep ediyor. Microsoft, bilgisayarlarında kripto para madenciliği yazılımı çalıştıran kullanıcılarını bu kötü amaçlı yazılım konusunda uyardı.
Microsoft güvenlik ekipleri tarafından yayınlanan yazıda, LemonDuck malvare yazılımının hem Windows hem de Linux sistemleri aracılığıyla bulaşabileceği ve kendisini diğer bilgisayarlarda yaymak için herhangi bir ağda çok hızlı bir şekilde yayılabileceği belirtiliyor. Yazıda ayrıca, kullanıcıların kimlik bilgilerini çalarak, fidye yazılımı ve diğer tehditlere karşı da bilgisayarları savunmasız bırakabileceği söyleniyor.
Nvedia GeForce Now Nedir?
WinRAR ile Dosya Sıkıştırmak İşlemi
Headless CMS Nedir ?
Telefonda Ekran Kilidi Çözümü İçin 5 Yöntem
Microsoft’a göre son iki yılda aktif olarak faaliyet gösteren bu yazılım ilk ortaya çıktığı gün ile kıyaslandığında oldukça gelişti ve daha dayanıklı hale geldi. Kripto para madenciliği yazılımı, aslında bir kripto algoritmanın çözülmesi üzerine dijital para birimi (Bitcoin gibi) kazanmak için geliştirilmiştir. Maalesef yazılımın milyonlarca bilgisayarda kullanılması bilgisayar korsanları için bulunmaz bir fırsat olabilir.
LemonDuck madencilik faaliyetleri için kaynakları kullanmanın ötesinde, kimlik bilgilerini çalıyor, güvenlik kontrollerini kaldırıyor ve e-postalar aracılığıyla çok hızlı yayılıyor. Microsoft, yazısında şu ana kadar en çok etkilenen ülkelerin Almanya, ABD, Rusya, Çin, Birleşik Krallık, Hindistan, Kore, Kanada, Fransa ve Vietnam olduğunu açıkladı.
Tehlikenin Boyutu Büyüyor LemonCat
Microsoft, LemonDuck tehlikesi yanında daha tehlikeli amaçlar için kullanılabilecek LemonCat malvare yazılımı olarak adlandırdığı ikinci bir kötü amaçlı yazılımdan da bahsederek kullanıcılarını uyarmaya devam ediyor.
LemonCat malvere yazılımı 2021 yılının başlarında ortaya çıktı, bu da yeni bir saldırı altyapısı olduğu anlamına geliyor. Microsoft’un ilk izlenimlerine göre sistemlerde arka kapılar açmak, kimlik bilgilerini çalmak ve hatta zararlı yazılımların saldırısına karşı savunmasız bırakmak için Microsoft Exchange Sunucusunun hedeflenmiş olabileceği düşünülüyor.
Lemon Duck ve LemonCat gibi malvere yazılımlarına karşı güvende kalabilmek için kullanıcıların anti virüs yazılımlarının (özellikle Microsoft Defender) her zaman güncel kalmasını sağlamaları hayati bir önem arz etmektedir. Alınan önlemler her yeni güncellemede daha da geliştirilmektedir. Ayrıca, LemonDuck malvare yazılımı gibi kötü amaçlı yazılımlar kaynağı belli olmayan yazılımların yüklenmesi ile bulaştığından Microsoft Mağazası ya da güvenilen adresler dışındaki kaynaklardan yazılım yüklememeye ve bilinmeyen adreslerden gelen şüpheli içeriklerin eklerini açmak konusunda çok dikkatli olunmalıdır.
Kaynak:
Küresel ısınmanın sonuçları, gezegenimizin geleceği üzerinde derin ve uzun vadeli etkilere sahiptir. Son yüzyılda insan…
Türk kahvesi, yüzyıllardır Anadolu ve Ortadoğu kültürlerinde sadece bir içecek olmanın ötesinde, bir buluşma, sohbet…
Son yılların tehlikeli siber saldırı araçlarından biri de, Deepfake olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Facebook, Twitter…
Word belgeleri Microsoft’un metin editörüdür. Office 2007 ile birlikte “.doc” olan uzantılar “.docx” olarak değişmiştir. Bu…
Domain nedir ? Kısaca bir web sitesinin adresidir. Tıpkı evimizin bir adresi olduğu gibi, internet…
Karbon salınımı nedir? Karbon salınımı sebepleri neler? Doğada oluşan karbonun farklı sebeplerle atmosfere salınmasına, karbon…