Mars Atmosferinde Oksijen
Özellikle NASA ve SpaceX firmaları insanoğlunun uzayda yaşam alanı oluşturabilmesi için sürekli bir arayış içerisinde. Buna en son örnek Mars atmosferinde oksijen üretilmesi oldu.
İçindekiler
Nasıl Üretildi?
Serbest olarak bulunan karbondioksit (CO2) atomlarının MOXIE adı verilen tost makinası büyüklüğünde deneysel olarak kullanılmakta olan bir cihaz ile 1 saatlik çalışma ile 10 dakika solunabilir mars atmosferinde oksijen üretilmesi ile sonuçlandığı bildirildi.Bu Yazılar İlginizi Çekebilir
Oksijen Nasıl Kullanılacak?
Üretilen oksijen miktarı sembolik olarak düşük görünse de üretimin öncelikli amacı insanın soluyabileceği oksijeni üretmek amacından daha çok uzay yolculuklarının dönüşü için yakıt üretmek olarak açıklanıyor. Nitekim dünyada en az araçlarda kullanılan yakıtlar kadar oksijen de yakılmaktadır.
MOXIE Cihazı
MOXIE , marsa 18 Şubat 2021 tarihinde Perseverance ile ulaştı ve ilk çalışmasını 20 Nisan 2021 tarihinde yaptı. Cihaz 800 ° C derece ısı altında 5 gram oksijen üretecek kadar çalıştı.
Deneysel olarak kullanılan MOXIE cihazı henüz tost makinası büyüklüğünde ve bunları yapabiliyor. Gelişmiş versiyonları üretildiğinde üreteceği oksijen, hâlihazırda zor olarak görünen uzay yolculuklarını ve kolonileşme için gerekli ortamın hazırlanmasının kilit unsuru olarak yerini alacak gibi duruyor. MIT’den baş araştırmacı Michael Hecht cihazın büyütülmüş bir versiyonunun astronotlar gelmeden önce 26 ay boyunca sürekli çalışabileceğini söylüyor.
Gelecekte astronotlar ya yanlarında oksijen getirecek ya da Mars atmosferinde oksijen üretecekler. Birkaç astronotu Mars yüzeyinden kaldıracak kadar güçlü bir roket, yaklaşık 25 metrik ton oksijene ihtiyaç duyar. Bu mevcut şartlarda çok büyük bir rakam ama yine de bu teknoloji Mars yüzeyinde kalıcı bir istasyon kurulması hayalini 10 yıl daha öne çekiyor.
Marsta Kolonileşme Ne Kadar Yakın
Marsta kolonileşme için iki ana unsurdan biri olan marsta oksijen üretimi tamamlanmış ve gelişmiş cihazların üretimi ise çok yakın gibi duruyor, diğer bir çalışma ise “ marsta su üretimi “ bu yönde yapılan başarılı çalışmalarında olduğu görünüyor. Bu çalışmalar ile ilgili bir makale de yayınlayacağız. Teknolojinin hızına bakılacak olursa yakın gelecekte insanoğlu daha büyük bir ivme kazanacak gibi görünüyor. Yeni gelişmeleri heyecanla bekliyor, sizinle paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.
Uzay Bilimi ile ilgili daha çok içerik için buraya tıklayınız.
Bilişim durağında tekrar görüşmek üzere.