Mikrobiyota Dengesi

Mikrobiyota, insan vücudunda yaşayan ve vücuda birçok katkısı olan mikrop ailesidir. İnsan mikrobiyotası aslında bakteriler, mantarlar ve virüsler gibi üyelerden oluşur. Halk arasında yararlı mikroplar olarak bilinen tüm mikroorganizmalar olarak tanımlanırlar. Vücudumuzdaki tüm organların kendine özgü bir mikroorganizma dengesi vardır. Özellikle sindirim sisteminde yer alan organlar oldukça çeşitli mikroorganizmalar içermektedir. Örneğin, yalnızca bağırsaklarda 100 trilyon bakteri bulunmaktadır.

Faydaları Nelerdir?

Vücudun metabolizma, hormon ve bağışıklık dengesini kurmaya ve organların kendi florasını düzenlemesine yardımcıdır. Vücuttaki homeostatik dengedensorumlu olan mikroorganizma topluluğu zannedilenden çok daha büyük işler yapıyor. Nörolojik sistemin sağlığının korunması, vücudun kilo-yağ dengesinin sağlanması, vücuttaki enerjinin dengesi gibi birçok farklı açıdan önemli roller oynamaktadır. Mikrobiyota sistemi hasar aldığında vücutta birçok aksaklık gerçekleşir, bunun sonucunda kanser, obezite, diyabet, nörolojik problemler, kronik rahatsızlıklar, kronik cilt hastalıkları, otoimmün rahatsızlıklar ve bunlar gibi birçok hastalığa yatkınlık oluşur.

Peki vücudumuzda sahip olduğumuz mikroorganizma dengesini ne şekilde kazanmıştır?

Vücudumuzdaki her organın kendine ait bir mikrobiyotası olduğundan bahsetmiştik, mikrobiyotanın oluşmasında birçok faktör etkilidir. Bunlar; genetik faktörler, beslenme, doğum sırasında anneden alınan bakteriler ve çevresel faktörlerdir. Mikrobiyotamız beslenme ve çevresel faktörlere bağlı olarak sürekli değişim göstermektedir.

Mikrobiyota Dengesi 3

Mikrobiyota ve Beslenme – Mikroorganizma Dengesini ( İnsan Mikrobiyotası ) Bozan Durumlar

Sağlıksız beslenme, özellikle mide ve bağırsak florasını olumsuz yönde etkileyerek, yararlı bakterilerin ölmesine sebep olur. Örneğin aşırı derecede tüketilen şekerli ve unlu gıdalar bağırsaklardaki kandida mantarının miktarını arttırarak, şeker bağımlılığı oluşturmakla birlikte cilt hastalıkları (egzama, sedef vb.) , mide rahatsızlıkları (reflü, gastrit ) ve duygu durum bozukluklarına sebep olur. Aynı zamanda tüketilen işlenmiş gıdalar, yapay doymuş yağlar da aynı şekilde bağırsak ve mide mikroorganizma dengesini bozarak çeşitli hastalıklara davetiye çıkarmaktadır.

Stres faktörü, yine tüm vücudumuzu ve sistemimizi olumsuz etkilediği bilinmesiyle beraber vücudumuzun mikroorganizma dengesini de bozmaktadır. Sağlıklı Yaşam İçin Meditasyon ve Homeopati yazımızı da okuyabilirsiniz.

Antibiyotik kullanımı, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin ölmesine ve bağırsaklardaki savunma sisteminin bozulmasına, sonucunda genel vücut bağışıklığının düşerek vücudun çeşitli bölgelerindeki zararlı mikroorganizmaların artışına sebep olmaktadır.

Mikrobiyota Dengesi 4

Bilimsel çalışmalara göre, kullanılan bir kutu antibiyotik vücudumuzun yaklaşık 1 yılda üretebileceği kadar yararlı bakteriyi öldürmektedir. Bu yüzden gereksiz antibiyotik kullanımı mikroorganizma dengesine ciddi miktarda hasar vermektedir ve böylece çeşitli hastalıklara yatkınlığı sağlamaktadır.

Mikrobiyotayı Nasıl Destekleriz?

Vücudumuzdaki mikroorganizma dengesinin sağlanmasına yardımcı olmak için seçilebilecek en akıllı yol sağlıklı beslenmektir. Yapay şeker tüketimini oldukça azaltmalı, yiyeceklerde sağlıklı yağları tercih etmeli (zeytinyağı, hindistan cevizi yağı, ceviz yağı …) , stres ve uykusuzluktan olabildiğince uzak durmalı, sağlıklı beslenme ve sporla bağışıklığı kuvvetli tutarak antibiyotik tüketimini azaltmalı ve kesinlikle gereksiz ilaç veya antibiyotik kullanmamalıdır. Günlük beslenme rutinine probiyotik ve prebiyotik gıdalar eklenmeli ve düzenli bir şekilde tüketilmelidir. Ev yapımı yoğurt, ev yapımı turşu, kefir, sirke, tarhana ve ev yapımı ekşi mayalı ekmek probiyotikler açısından oldukça zengin olmakla birlikte mide ve bağırsak mikrobiyotası için gerekli besinlerdir. Doğal antibiyotikler olarak da bilinen sarımsak, soğan ve enginar, kuşkonmaz, erik gibi sebze meyveler de bol miktarda prebiyotik içermektedir. Kısacası, sağlıklı yaşamın anahtarı mikrobiyotadır, sağlıklı yaşamak için ve tüm hastalıklardan uzak kalmak için vücudumuzun mikroorganizma dengesini mutlaka korumalıyız.

İşte Mikroorganizma Dengesi için Doğal ve Zengin Gıdalar

  • Ev yapımı yoğurt
  • Ev yapımı turşu
  • Kefir
  • Sirke (ev yapımı tercihen)
  • Tarhana

Recent Posts

  • Doğa Bilimi

Küresel Isınmanın Sonuçları

Küresel ısınmanın sonuçları, gezegenimizin geleceği üzerinde derin ve uzun vadeli etkilere sahiptir. Son yüzyılda insan…

10 ay ago
  • Sağlıklı Yaşam

Türk Kahvesi Faydaları

Türk kahvesi, yüzyıllardır Anadolu ve Ortadoğu kültürlerinde sadece bir içecek olmanın ötesinde, bir buluşma, sohbet…

10 ay ago
  • Teknoloji

Deepfake Nedir?

Son yılların tehlikeli siber saldırı araçlarından biri de, Deepfake olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Facebook, Twitter…

1 yıl ago
  • Biraz Yardım İyi Olur

Word to PDF

Word belgeleri Microsoft’un metin editörüdür. Office 2007 ile birlikte “.doc” olan uzantılar “.docx” olarak değişmiştir. Bu…

1 yıl ago
  • Web Tasarım ve SEO

Domain Nedir ?

Domain nedir ? Kısaca bir web sitesinin adresidir. Tıpkı evimizin bir adresi olduğu gibi, internet…

1 yıl ago
  • Doğa Bilimi

Karbon Salınımı Nedir?

Karbon salınımı nedir? Karbon salınımı sebepleri neler? Doğada oluşan karbonun farklı sebeplerle atmosfere salınmasına, karbon…

2 yıl ago