Homo Neanderthalensis türü olarak da bilinen Neandertaller, günümüzden yaklaşık 250 bin ila 40 bin aralığında yaşamış olan insan türleridir. Homo sapiens bir alt türü olan bu insanlar o dönemde ağırlıklı olarak Orta ve Kuzey Asya ile Avrupa’da yaşamışlardır. Yazımızda Neandertal nedir, Neandertal türü hangi dönemde yaşamıştır gibi sorulara cevap arayacağız.
İçindekiler
Farklı bir insan görünümünde olan Neandertal nedir? Neandertal türündeki insanlar yaklaşık 40 bin yıl öncesinde fosilleri muhafaza etmek amacıyla oluşturulan kireç taşı mağaralarda yaşamıştır. Bu kapsamda bilim tarafından mağara adamı olarak da anılmaktadır. Yapılan araştırmalarda modern insan ile Neandertal türü arasında %99.7 oranında DNA bağı bulunmuştur. Neandertal türüne yakın bir tür olan şempanzeler ile arasındaki DNA bağı ise %98.8 olarak belirlenmiştir.
66 Milyon Yıl Önceye Kadar Dinozorlar
Tohumun Hayat Bulma Yolculuğu
Balinalar Nasıl Yaşar?
Derin Ekoloji Nedir?
Büyük Bir Gizem | Uyku Nedir?
Neandertal nedir konusu üzerine yapılan araştırmalar sonucunda bu türün, Denisovalıların ve modern insanların son atak noktası oldukları belirlenmiştir. Evrim ağacı şemasında NeandertallerH.heidelbergensis’in bir altında yer aldığı görülmektedir.
Yaklaşık 35 yıl öncesinde soyunun tükendiği ispatlanan bu tür, Orta Asya, Belçika, Güney Akdeniz ve Güneybatı Asya’da yaşamışlardır. Neandertal türünün yaşadığı yerlere bakılarak soğuk iklim koşullarına uyum sağlayabildikleri tahmin edilmektedir.
İlk Neandertal fosili Almanya’nın Düsseldorf bölgesinde Neandertal adi verilen vadide bulunmuştur. 1856 yılında bulunan bu fosil sonrasında Neandertal nedir üzerine pek çok araştırma yapılmaya başlandı.
Neandertal hakkında yapılan araştırmalar sonucunda görünüşlerinin genellikle insanlara benzerlik gösterdiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Bu türün modern insan türüne göre gövdesi daha iri, bacakları daha kısa olduğu bilinmektedir. Vücut büyüklüğünün Bergmann kuralı ve Darwin adaptasyon teorisine uygun olduğu belirlenmişti.
Neandertal nedir denildiğinde ise en çok dikkat çeken detay kafatası boşluğunun 1600 cm ile 1300 cm küp olduğuydu. Modern insanlarda ise kafatası ortalama 1250 cm küp düzeyindedir. Geniş kafatası ve farklı bir beyin şekli bulunan bu genin, modern insanlardan daha zeki olabileceği düşünülmektedir.
Erkek Neandertal boyunun 162-168 cm aralığında olduğu, kadınlarının ise 152-156 cm olduğu belirlenmiştir. Modern insanlarla kıyaslandığında Neandertaller çok daha kısa boyludur. Ortalama kilogram ağırlıklarının ise erkeklere 77 kadınlarda 66 olduğu bulunmuştur.
Neandertal geni modern insan genine göre çok daha güçlü ve dayanıklıdır. Yine bu tür detaylı olarak incelendiğinde ön dişlerin küçük, yüzleri kısa, çeneleri sivri ve kaş çıkıntılarının küçük olduğu belirlenmiştir.
İnsan türleri arasında gösterilebilecek Neandertaller, modern insan türüne göre çok daha kısa bir yaşam ömrüne sahiptir. Yapılan araştırmalar sonucunda bilim insanları bir Neandertal türünün ortalama 37.8 yıl yaşadığını tespit etmiştir. Erkek Neandertal türünün kadın Neandertal türünden daha kısa yaşadığı da bilinen diğer bir bilgidir.
Farklı bir tür olan Neandertal, keşfedildiğinden günümüze bilim adamlarının en çok araştırdığı konular içerisinde yer aldı. Özellikle Neandertal nedir konusu hakkında kapsamlı araştırmalar yapan bilim adamları, bu türün modern insanlar ile çiftleşme olasılığının var olup olmadığına da değinmeyi ihmal etmedi.
Bu noktada bilim insanları iki gruba ayrıldı. Bir grup bu çiftleşmenin olası olmadığını savunurken, bir grup bilim adamı çiftleşmenin olduğunu kesin bir şekilde savunmaktadır. Bu konuda net bir bilgi paylaşımı söz konusu olmadığından Neandertaller ile modern insanların çiftleşip çiftleşmediği belirsizliğini korumaktadır.
Paleogenetik bilimci Kay Prüfer’in çalışmaları sonucunda Neandertal türünün modern insan türünden çok daha önce yer aldığı ve çiftleşmenin muhtemel olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştı. 2012 yılında yapılan bir araştırmada ise Neandertal kemik artıklarının incelenmesi sonucunda çiftleşmenin söz konusu olamayacağı vurgulanmıştı.
Nisan 2017’de yapılan bir araştırmada ise, Neandertal türü ile modern insan türünde var olan farklılıkların düşükle sonuçlanabileceği belirlenmişti. Bu nedenle çiftleşme olası ise dahi, canlı bir doğumun söz konusu olmayacağı bilgisi paylaşılmıştı. Son olarak Ekim 2017’de yapılan bir araştırma her iki türün DNA benzerliklerinin bulunması sebebiyle çiftleşmenin olası olabileceği sonucunu ortaya koymuştu.
Neandertaller türünün neden yok olduğu henüz kesin ve net bir şekilde bilinmemektedir. Bazı araştırmacı ve bilim adamları yaptıkları çalışmalar sonucunda ani iklim değişikliklerinin bu türün yok olmasına neden olduğunu belirtmişlerdir. Bir grup bilim adamı ise beslenmedeki yetersizliklerin bu türü yok ettiğine inanmaktadır.
İlgi çekici içeriklerimize Doğa Bilimi kategorimizden ulaşabilirsiniz.
Bilişim Durağında tekrar görüşmek dileği ile.
Bilgi ile kalın.
Küresel ısınmanın sonuçları, gezegenimizin geleceği üzerinde derin ve uzun vadeli etkilere sahiptir. Son yüzyılda insan…
Türk kahvesi, yüzyıllardır Anadolu ve Ortadoğu kültürlerinde sadece bir içecek olmanın ötesinde, bir buluşma, sohbet…
Son yılların tehlikeli siber saldırı araçlarından biri de, Deepfake olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Facebook, Twitter…
Word belgeleri Microsoft’un metin editörüdür. Office 2007 ile birlikte “.doc” olan uzantılar “.docx” olarak değişmiştir. Bu…
Domain nedir ? Kısaca bir web sitesinin adresidir. Tıpkı evimizin bir adresi olduğu gibi, internet…
Karbon salınımı nedir? Karbon salınımı sebepleri neler? Doğada oluşan karbonun farklı sebeplerle atmosfere salınmasına, karbon…