Neuralink Beyin İmplantı ile Felçli Hastalara Umut
Elon Musk ve SpaceX adının yanyana gelmesi her geçen gün daha çok çığır açan projelerin hayata geçirilmesine aracılık ediyor. Yakın zamanda Neuralink adıyla görkemli bir şekilde tanıtımı yapılan Beyin İmplantı teknolojisi de hayata geçirilmesi durumunda insanoğlunun oldukça farklı bir noktaya gelmesine, beyin hasarı olan insanların hayat kalitesini oldukça yükseltmeye imkan tanıyacak gibi duruyor.
Umut veren ve birçok insanın daha iyi bir şekilde yaşamasına olanak tanıyacak olan teknoloji kimileri için ciddi riskleri de beraberinde getiriyor. Bu risk ise siber güvenlik açığı sorunundan kaynaklanıyor. Güvenlik riskinin yüksek olduğunu düşünenlerin sayısı azımsanmayacak kadar olmasına karşılık projenin şimdiden birçok insan için umut olmaya başladığı kesindir.
İçindekiler
Bu Yazılar İlginizi Çekebilir
Neuralink Nedir?
Elon Musk tarafından 2017 yılında San Francisco’da tanıtılan Neuralink, insan beynine implant edilebilen bir çip teknolojisidir. Beyin ve bilgisayar arayüzü şeklinde tanımlamak en doğrusu olabilir. Bir anlamda beyinde gerçekleşen eylemlerle alakalı sinyallerin algılanması ve anlaşıldıktan sonra bilgisayara iletilmesi mantığına dayanır. Bilgisayar tabanlı bir beyin arayüzü denmesinin nedeni budur.
Neuralink Nasıl Yerleştirilir?
Yerleştirilmesi için bazı adımların atılması gerekse de genel anlamda basit bir yerleşim süreci olduğunu söylemek mümkündür:
- Çip kullanılması gerekir,
- Kafa derisine yerleştirilmesi zorunludur,
- Beynin internete bağlı olan her cihazı yönetmesine imkan veriyor,
- Herhangi bir uyuşturma veya ameliyat gereksinimi olmuyor,
- Aynı gün işlemler tamamlandıktan sonra hasta taburcu ediliyor.
Görüleceği üzere işlemlerin tamamlanması ve hastanın Neuralink teknolojisi ile tanışması ortalama bir gün sürüyor.
Neuralink Felçli İnsanlara Zarar Verir Mi?
Neuralink Beyin İmplantı kullanılarak yapılan işlemlerin beyin hasarı olan insanlara zarar verip vermeyeceği de merak ediliyor. Teknolojisi oldukça üstün olan bu çiplerin ameliyat robotu bulunuyor. Bu robot yerleştirme işlemleri sırasında damarların olmadığı bir yere yerleşim için tarama yapıyor. Bu durum kanama veya başka riskli durumların ortaya çıkmasını engelliyor.
Beyin Hasarı Olan İnsanlara Ne Yardımı Olur?
Oldukça büyük bir heyecanla beklenen projenin sorumluları tarafından asıl amaçlanan başarının beyin hasarı olan insanlara yardımcı olmak şeklinde açıklanması nasıl olacağı sorusunu da beraberinde getirdi. Felçli insanların ve Pakinson hastalığı olanların yanında hafıza sorunu yaşayanların, işitme ve diğer duyu kaybı bulunanların, depresyon hastalarının bile çare olarak tercih edeceği başarılı bir teknoloji olduğu ileri sürüldü.
Felçli Hastaların Tedavisinde Kullanılabilir Mi?
Projenin detaylarına yer verildiğinde amaçlanan durumun felç veya omurilik felçliği sorunu olanların tedavi edilmesi olduğu göze çarpıyor. Nöroloji profesörü tarafından yönetilen projenin doktorları tedavi aşamasında oldukça başarılı bir yol alındığını ve dünyada bir ilki başarmak istediklerini açıkladı.
Projenin Durumu Nedir?
Açıklanır açıklanmaz farklı kaynak ve araştırma şirketlerinden ödüller almayı başaran projenin çığır açan cihaz şeklinde tanımlanması sağlandı. Çipin denemelerinde sadece hayvanların kullanılmış olduğu biliniyor. Fareler üzerinde yapılan deneylerden elde edilen sonuçların heyecan verici olduğu ekleniyor. Yapılan tanıtım sırasında artık maymunlar üzerinde denemelere başlanacağı konusunda bilgiler de verildi. Ayrıca maymun deneyinde beynindeki çip ile bilgisayarı kontrol etmeyi başaran bir maymun olduğu da verilen bilgiler arasında yer aldı.
Felçli Hastalara Yardım Ederken Güvenlik Açığı Olur Mu?
Proje ile alakalı en büyük korkulardan bir tanesi insanların beyin aktivitelerinin bilgisayara aktarılmasının etik olmayacağıdır. Siber anlamda güvenlik açığı yaşanması durumunda işler daha da karmaşık bir hal alabilir. Beyinle bilgisayar arasında kurulan bağlantının tersine dönmesi halinde bilgisayarların insan beynine hükmetme olasılığı da ortaya çıkabilir. Heyecan ve umut vermesine karşılık çok fazla soru işareti de barındırıyor.