Notebook Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dijital dünyanın olmaz ise olmazları arasına giren bilgisayarlar, kullanım amacına bağlı olarak üç gruba ayrılmıştır. Klasik masaüstü bilgisayarlar, AIO ( ALL in One ) bilgisayarlar ve notebook (dizüstü) bilgisayarlar. Bu gün notebook alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda sizlerle temel bilgileri paylaşacağız.

Amacımız bir dizüstü bilgisayar almak ancak nereden başlayacağımız konusunda karar veremiyoruz. Bu yazıyı okuduğunuzda notebook alırken dikkat edilmesi gerekenler neler ise sizde onlara emin olun dikkat edeceksiniz.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK KONULAR
İngilizce Öğreten Uygulamalar
Modem Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uydu İnterneti Nedir? Altyapıya Mahkum Olmayın!
Modern Çağın Mesleği Veri Madenciliğinin Geleceği
Alınabilecek En İyi Dronelar 2021
RFID Nedir? | Otomatik Nesne Tanımlama Teknolojisi


Kullanım Amacınız Nedir?

Bilgisayar alırken nelere dikkat edilmeli konusunda ilk olarak sorulması gereken soru “Kullanım Amacınız Nedir?” olmalıdır. Bir bilgisayar her zaman amaca yönelik alınmalıdır. Örneğin; Akademik çalışmalar yapacak ve SAP benzeri uygulamalar kullanacak olan kişilerin daha çok işlem gücüne ihtiyacı olabileceği, grafik tasarım işleri ile ilgilenen bir mimarın grafik kartı (ekran kartı) ağırlıklı bir bilgisayar alması gerekir. Bir Öğretmen ise sınav sorusu hazırlamak yada pandemi döneminde zoom üzerinden ders vermek için bu pahalı donanımlara elbette ihtiyacı olmayacaktır. Bunlarla birlikte elbette unutmadan değinmemiz gereken birde Oyun severler var. Özellikle Online Oyuncular bu donanımların her birinin en üst seviyede olmasını isterler, çünkü FPS ve Ping oranları bu donanım özellikleri ile alakalıdır.

Dizüstü Bilgisayar Alırken Hangi Marka Tercih Edilmeli?

Piyasada gördüğünüz notebook bilgisayarlar aynı özelliklere sahip olmak ile birlikte marka bazlı fiyatlar arasında ciddi farklılıklar görülebilmektedir. Bunun nedeni kullanılan markaların memnuniyet oranıdır. Notebook bilgisayarlarda en çok karşılaşılan problemler ısınma, disk arızası, dayanıksız notebook kasasında kırılmalar, batarya ömrünün kısa olması, ekran piksel kayıpları, şarj cihazı arızaları olarak sıralanabilir. İşte bu saydığımız sorunlar ile karşılaşma oranları ve karşılaşıldığında firmaların çözüm için ne yaptıkları genelde fiyatları etkiliyor. Tercih edilmeyen markaları sıralamak yerine en çok tercih edilen markaları sıralayacak olursak ASUS, Lenovo, HP, Dell ve Apple MacBook olarak sıralamak mümkündür.

Donanım Özellikleri Nasıl Olmalı?

Laptop alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda donanım özelliklerine göre inceleyelim.

İşlemci Hakkında

İşlemci kısaltması CPU olarak bilinir. Cihazı alırken özelliklerinde CPU şeklinde görüntülenir. Bilgisayarın en temel donanımı olup bütün işlemlerin buradan yürütüldüğü birim olarak notebook alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında en dikkat edilmesi gereken donanımdır. Bütçenizde en çok yer ayırmanız gereken donanımdır dersek yerinde olur. İntel, AMD işlemciler olarak iki grupta inceleyebiliriz.

İntel İşlemciler

İntel firması yeni nesil işlemcilerini i3, i5, i7, i9 ve Core X olarak sıralamaktadır. işlemci seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken ise nesidir. Örnek verecek olursak i7-1065G7 işlemcisi 2019 yılında 10. nesil işlemci iken, i7-1185G7E ise 11. nesil olup 2020 yılı sonlarında çıkmış ve teknoloji olarak daha yenidir. İşlemciden sonra gelen numara onun nesli ile ilgili size bilgi verir.

Amd İşlemciler

AMD firması ise yeni nesil işlemcilerini Ryzen 3, Ryzen5, Ryzen 9 şeklinde intel firması ile benzerlik gösterecek şeklinde sıralamıştır. AMD işlemciler genellikle oyun bilgisayarları için sıklıkla tercih edilmektedir.

Ekran Kartı Hakkında

Ekran Kartları GPU kısaltması ile gösterilmektedir. Etiketlerde yine GPU olarak görüntülenir. Bu konuda dikkat edilmesi gereken durum ise Paylaşımlı ekran kartlarının tercih edilmemesidir. Bunun nedeni ise paylaşımlı ekran kartları sistem belleğinden (RAM Bellek) kullanır bu da performans açısından sağlıklı değildir. Özetlersek özellikle notebook alırken dikkat edilmesi gerekenler sorusuna bir diğer cevabımız ise Ekran Kartının Paylaşımsız olması diyebiliriz.

Sabit Disk Hakkında

Sabit disk sizin bellek ihtiyacınızı belirleyeceği için aslında kişisel bir karardır. Kuracağınız programlar ve oyunların boyutlarını değerlendirerek bu konuda karar vermelisiniz. Ancak tabi bu konuda da dikkat edilmesi gerekenler var. Birimci olarak notebook alırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda SATA Disk teknolojisi artık yavaş yavaş piyasadan kalkmakla birlikte SSD Disk teknolojisi kullanılmakta hatta daha da evrimleşerek M2 SATA SSD disk teknolojisi kullanılmaktadır. Bu teknolojiler disklerin üzerine verilerin yazılma ve okuma hızlarını belirtir. Dolayısı ile performansı en üst seviye etkileyen faktörlerdendir diyebiliriz. Hız sıralaması ise M2 Sata SSD > SSD > SATA olarak sıralanabilir.

RAM Bellek Hakkında

RAM bellek, bilgisayarınızın kısa süre içinde ihtiyacı olacağını düşündüğü şeyleri depoladığı ve ihtiyaç anında aşırı hızlı bir şekilde bu bilgileri okuyan donanımdır. Bu donanımı bütçeniz doğrultusunda yüksek tutmak her zaman faydanıza olacaktır. RAM bellek de notebook alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında önemli bir yer tutar

Ekran Boyutu Hakkında

Ekran boyutu inç olarak gösterilirken kişisel bir tercihtir. İnç tanımını yapacak olursak; 1 inç = 2.54 Cm’ye eşittir. İnç türünden verilen bir ölçü birimini santimetreye dönüştürmek isterseniz bunu 2.54 Cm ile çarpmanız gerekiyor. Standart notebook ekran boyutu 15.6″ olup sıkılıkla tercih edilir.

Bilişim Durağında tekrar görüşmek üzere.

Recent Posts

  • Doğa Bilimi

Küresel Isınmanın Sonuçları

Küresel ısınmanın sonuçları, gezegenimizin geleceği üzerinde derin ve uzun vadeli etkilere sahiptir. Son yüzyılda insan…

11 ay ago
  • Sağlıklı Yaşam

Türk Kahvesi Faydaları

Türk kahvesi, yüzyıllardır Anadolu ve Ortadoğu kültürlerinde sadece bir içecek olmanın ötesinde, bir buluşma, sohbet…

11 ay ago
  • Teknoloji

Deepfake Nedir?

Son yılların tehlikeli siber saldırı araçlarından biri de, Deepfake olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Facebook, Twitter…

1 yıl ago
  • Biraz Yardım İyi Olur

Word to PDF

Word belgeleri Microsoft’un metin editörüdür. Office 2007 ile birlikte “.doc” olan uzantılar “.docx” olarak değişmiştir. Bu…

1 yıl ago
  • Web Tasarım ve SEO

Domain Nedir ?

Domain nedir ? Kısaca bir web sitesinin adresidir. Tıpkı evimizin bir adresi olduğu gibi, internet…

1 yıl ago
  • Doğa Bilimi

Karbon Salınımı Nedir?

Karbon salınımı nedir? Karbon salınımı sebepleri neler? Doğada oluşan karbonun farklı sebeplerle atmosfere salınmasına, karbon…

2 yıl ago