Teknoloji

RFID Nedir?

RFID, Radio Frequency Identification teriminin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı Radyo Frekanslı Tanıma teknolojisidir. Rfid nedir ve nerede kullanılır?

RFID Nedir?

RFID; hareketli veya sabit bulunan varlıkların kablosuz olarak tanımlanması, takip edilmesi için kullanılan bir teknolojidir.

RFID nedir sorusunun yanıtlanmasının ardından, rfid okuyucu nedir sorusunun da cevaplanması gerekir. Bu teknoloji, kodlanan dijital verileri, radyo dalgaları aracılığıyla okuyucuya iletir ve bu okuyucu sayesinde veriler okunur.

Barkod sistemlerine benzeyen bu teknoloji, barkod sistemlerinde daha avantajlı niteliklere sahiptir. RFID verileri, barkod verilerinin aksine, görüş hattının dışında okunabilmektedir.


İlgili Makaleler
3D Yazıcılar Gelecekte Nasıl Kullanılacak?
Alınabilecek En İyi Dronelar 2021
Tomografi Nedir? | Fayda ve Zarar İncelemesi
En İyi Lazer Yazıcılar
Harika Robot Köpekler


RFID Nasıl Çalışır?

RFID, “AIDC” olarak adlandırılan bir teknoloji grubundadır. Bu grubun Türkçe karşılığı, “Otomatik Tanımlama ve Veri Yakalama”dır. Bu yöntem ile nesneler, otomatik olarak tanımlanır, bilgi toplanır ve herhangi bir müdahale gerekmeden dijital ortama girişi yapılır.

Bu işlemin gerçekleştirilmesi için radyo dalgalarının kullanıldığı rfid teknolojisi ürün kontrolü, bilgi toplama ve sayım gibi karmaşık faaliyetleri, daha az karmaşık olan bir düzeye indirir.

RFID etiketlerinde, mevcut verileri okuyucuya iletmek için entegre bir anten kullanılır. Daha sonra radyo dalgaları, çok daha kullanışlı verilere dönüştürülür.

Toplanan veriler, daha sonra ana bilgisayar sistemine aktarılır. Bu veriler, ana bilgisayar sisteminde depolanabilir ve daha sonra analiz edilebilir.

RFID Kullanım Alanları

RFID kullanımı, bazı ülkelerde zorunlu bir hale gelmiştir. RFID teknolojisinin sıklıkla kullanıldığı alanlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kütüphanecilik,
  • Personel Emniyet ve Güvenlik,
  • Personel Yönetim,
  • Dokümantasyon Takip,
  • Stok Takip,
  • Sevkiyat Takip,
  • Bakım, onarım ve operasyon,
  • Araç geçiş ve personel geçiş kontrolü,

Bunun yanı sıra, herhangi bir etkinlikle, katılımcıların geçiş takibi için de RFID teknolojisi kullanılır.

RFID Etiketleri

Sistemde tanımlanacak tüm nesnelerin içine ya da üzerinde yerleştirilebilen RFID etiketleri, ürün kapsama alanına girdiğinde, ürünün tanımlanmasını sağlar. Etiket içerisine kaydedilmiş bilgiler, okuyucu aracılığı ile tanımlanır.

RFID etiketleri, yenide yazılabilir ve farklı amaçlar için kullanılabilir. Etiketler, darbeye karşı dayanıklı malzemeleri içerir. Şifrelenebilen ve ekstra güvenlik amacı ile kitlenebilen RFID etiketleri, diğer etiket türlerinden çok daha fazla verisi barındırabilir.

RFID Etiket Türleri

RFID etiketleri, kullanılacağı alana göre farklı tasarlanır. Kağıt, plastik ve farklı boyutlarda etiket tasarımı yapmak mümkündür. Etiketler;

  • Pasif,
  • Aktif,
  • Yarı pasif

Olmak üzere, enerji alma yöntemlerine göre 3’e ayrılır.

Pasif RFID:

Pasif RFID etiketlerin, kendilerine ait bir güç kaynakları yoktur. Gereken enerjiyi, radyo dalgaları ve okuyuculardan alırlar. Maliyetleri oldukça ucuzdur.

Aktif RFID:

Aktif RFID etiketleri, işlemleri yapabilmek için güç kaynağı ve vericiye sahiptir. Çip devreleri, enerji kaynağı tarafından aktif edilir ve radyo sinyalleri gönderir. Bu etiketlerde iletişim, anten tarafından sağlanır. Performans sorunları olmayan ve yayın frekansına göre mesafelerin değişiklik gösterdiği bu etiketler, en pahalı etiket türleridir.

Yarı Pasif RFID:

Yarı Pasif RFID etiketlerde de, dahili güç kaynağı bulunur. Aktif etiketlerin aksine, yarı pasif etiketlerin iletişim sağlayabilmesi için, RFID okuyucusu tarafından uyarılması gerekir. Dahili güç kaynakları, pasif etiketlerin aksine, çok daha uzun okuma menzili sağlar. Bu etiketlerin maliyeti ise, pasif ve aktif etiketlerin ortasında yer alır.

RFID Okuyucu Nedir? Türleri Nelerdir?

Okuyucu bu sistemin beyni niteliğindedir. RFID sisteminin çalışması için, okuyucu mutlak gerekli parçadır. Etiketler ile iletişim kurmak amacıyla, radyo frekansları okuyucudan iletilir ve aynı şekilde alınır. Sabit, el tipi ve entegre olmak üzere 3 farklı okuyucu çeşidi vardır.

Sabit RFID okuyucu;

Sabit RFID okuyucu, belirli bir alana sabitlenen tiptir. Genellikle 2, 4 ya da 8 antene sahip olan bu sabit tip RFID okuyucular, 32 antene kadar yükseltilebilen bağlantı noktalarına sahiptir. Pek çok sabit RFID okuyucu, veri gönderme ve alma işlemleri için Ethernet bağlantısına ihtiyaç duyar. Fakat, Wi-Fi RFID okuyucular ile, güvenli kablosuz bağlantı ile iletişim kurulabilir.

El tipi RFID okuyucu;

El tipi RFID okuyucu, mobil bilgi işlem cihazıdır. Anten ve okuyucu, cihaz içerisine entegre edilmiştir. Bluetooth, barkod tarayıcı ve Wi-Fi içeren bu okuyucu tipi, hareketliliğin ihtiyaç duyulduğu ortamlarda kullanmak için uygundur.

Entegre RFID okuyucu;

Entegre RFID okuyucu ise, yerleşik bir antene sahiptir. Bu tip okuyucular, 2. bir antenini bağlanabileceği ek bir girişe sahiptir. RFID teknolojisinde düşük maliyetli çözüm arayanlar için, entegre RFID okuyucular en ideal tip okuyuculardır.

Daha Fazla Bilgi için : https://tr.wikipedia.org/wiki/RFID

Bilişim Durağında tekrar görüşmek üzere.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu