Büyük Bir Gizem | Uyku Nedir?

Birçok araştırmacının bu güne kadar en çok ilgilendiği soru “uyku nedir” olmuştur. Bu sorunun cevabına ulaşmak, rahat bir uyku çekebilmek için neler yapmanız gerektiğini öğrenmek için bu yazıya mutlaka göz atmalısınız.

Uyku Nedir?

Uyku Vücudun fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmesine yardımcı olur. Tüm memelilerde, kuşlarda ve balıklarda gerçekleşen doğal bir süreçtir. Canlılar günlük olarak yapması gerekenleri gerçekleştirebilmek adına uykuya ihtiyaç duyarlar.


İnsanlarda uyku ihtiyaç duyulan bir dinlenme olarak gösterilir. İnsan yaşamının ilk yıllarında 12-16 saat arasında yer kaplar. Yetişkinlik dönemine gelen bir insanın ise günlük uyku süresi 7 ile 9 saat arasında olmalıdır.


Yetişkin bir birey, yeterli uyumadığında huzursuz bacak sendromu dahil birçok hastalıkla karşılaşması olasıdır. Yetersiz uyuma insanlarda unutkanlık, asabiyet ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlarına sebep olur. Bu durum insan hayatını da olumsuz etkiler.

Merak Uyandıran Bu İçeriklere Kesinlikle Göz Atmalısınız.
Obruklar Neden Oluşuyor | Konya Obrukları
Ay Dünyaya Daha Yakın Olsaydı Ne Olurdu?
Astronot Olmak İçin Neler Yapmalıyız?
Ter ile Çalışan Akıllı Saatler
Derin Ekoloji Nedir?

Nvedia GeForce Now Nedir?

Uykunun Evreleri Nelerdir?

Uykunun evreleri Non-Rem uykusu ve Rem uykusu olmak üzere iki bölüme ayrılsa da Non-Rem uykusunda dört ayrı evre de bulunur. Non-rem uykusu bir uyku sürecinin %75’ini kapsadığından uyku sırasında görülen çoğu hareketlenme bu evrede gerçekleşir.


Non-rem uykusunun ilk evresinde beyin Teta dalgaları yaymaya başlar. İlk evrede bireyin uyanması kolaydır. İkinci evrede beyin Teta dalgaları yaymaya devam eder. İkinci evre uyku sürecinin ortalama olarak %45 ile %55‘lik bir kısmını oluşturur. Üçüncü evrede Delta dalgaları görülmeye başlanır. Genel uyku süresinin %20 ile %25‘ini kapsar. Dördüncü evre ise uykunun derinleşmeye başladığı evredir. Bir insan bu evrede uyandırılırsa kendini uykulu hissedecektir. Bu evrede kişinin uyandırılması da oldukça güçtür.


Uykunun beşinci evresi olan Rem Uykusu ise nefeslerin, kalp atışlarının, göz koordinasyonlarının arttığı evredir. Bu evre uyku süresinin %25’ini oluşturur. Rüya da bu evrede görülür. Yani günde 8 saat uyuyan bir insanın uykusunun iki saatini rüyada geçirdiğini söylemek yanlış olmaz.

Uyku Sırasında Ne Olur?

Uyku Nedir? Aslında uyumanın asıl amacı dinlenmektir. Uykuya dalma konusunda sıkıntı yaşamayan bir bireyin vücudu ve zihni uyku esnasında dinlenecektir.


Bir önceki günde öğrenilen bilgiler beyinde depolanır. Beynin gereksiz olan bilgileri temizlemesi ve dinlenmesi için gerekli olan süre beyne tanınır.

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku konusunda en sık görülen hastalıkların başında insomnia yer alsa da ikinci sırada da uyku apnesi bulunuyor. Uyku apnesi, uyku esnasında solunumun durduğu, birkaç saniyelik geçici boğulmaların yaşadığı bir hastalıktır.
Boğulma anında kandaki oksijen seviyesi düştüğünden beyin uyanır. Uyanan beyin de solunum fonksiyonlarının durduğunu haber vermek amacıyla bütün vücudu uyandırır.


Uyku apnesi sorunundan mustarip olan kişiler gece boyunca birkaç defa uyanırlar. Bu nedenle ertesi gün yaşanan olayları hatırlamakta zorluk çekerler. Bu durum insanların gün içerisinde halsizlik, yorgunluk ve dikkat toplama güçlüğü yaşamasına sebep olur.


Rahat Bir Uyku Yapılması Gerekenler


Geceleri uyku bozukluğu yaşamamak için dinlemeniz gereken dört temel tavsiye şu şekildedir:

  • Yatmadan önce yediğiniz besinlere dikkat etmelisiniz.
  • Uykunuzun gelmesini yatakta beklememelisiniz.
  • Yatma saatinize yakın egzersiz yapmamalısınız.
  • Sadece geceleri uyumalı, gün içerisinde şekerleme yapmamalısınız.

Bu hususlara dikkat ettiğiniz sürece sağlıklı bir uyku çekmemeniz için herhangi bir sebep kalmayacaktır. Bu tavsiyelere uymanıza rağmen uyku konusunda sıkıntılar yaşamaya devam ediyorsanız bir uzmana görünmenizde fayda var.


Sanılanın Aksine Uykunuzun Gelmesini Yatakta Beklemeyin


Her ne kadar uyku saatinde yatağa gidilmesi gerektiği söylense de uzun süre yatakta kalmak uyumayı zorlaştırıyor. Yirmi dakika içerisinde uykunuzun gelmediği durumda yataktan kalkmalısınız. Fazla heyecanlı olmayan bir kitap okumak veya sakin bir müzik dinlemek size yardımcı olabilir.


Yatmadan Önce Yediğiniz Besinlere Dikkat Etmelisiniz


Yatağa gideceğiniz zamanlarda hem çok aç olmamanız hem de çok tok olmamanız gerekiyor. Akşam yemeklerinde hafif yemekler tercih etmeli ve uyumadan en az üç saat önce yemek yemeyi bırakmalısınız. Ayrıca uyku saatine yakın zamanlarda çay, kahve, enerji içecekleri ve gaz yapabilecek besinlerden kaçınmalısınız.


Yatma Saatinize Yakın Egzersiz Yapmamalısınız


Gün içerisinde yorulmayan ya da egzersiz yapmayan bireyler geceleri uyku konusunda sıkıntı yaşarlar. Egzersizler vücut sağlığına doğrudan etki ettiği gibi uyku düzenine de katkıda bulunur. Ancak uyumadan en az iki saat önce egzersizin bırakılmasının şart olduğunun bilincinde hareket etmelisiniz.


Sadece Geceleri Uyumaya Özen Göstermelisiniz


Gün içerisinde şekerleme yapmak uzmanlar tarafından doğru gösterilir. Fakat bu sürenin yirmi dakikayı geçmesi gece uykusuna zarar verebiliyor. Bu sebepten ötürü sadece geceleri uyumalı ve çok geç kalkmamalısınız.

Uyku Nedir? konulu içeriğimizde bir çok bilgiye yer vererek sizi daha iyi bilgilendirmek istedik. Umarız sizin merak ettiğiniz ayrıntıları sunabilmişizdir.

Bilgi ile kalın.

Recent Posts

  • Doğa Bilimi

Küresel Isınmanın Sonuçları

Küresel ısınmanın sonuçları, gezegenimizin geleceği üzerinde derin ve uzun vadeli etkilere sahiptir. Son yüzyılda insan…

11 ay ago
  • Sağlıklı Yaşam

Türk Kahvesi Faydaları

Türk kahvesi, yüzyıllardır Anadolu ve Ortadoğu kültürlerinde sadece bir içecek olmanın ötesinde, bir buluşma, sohbet…

11 ay ago
  • Teknoloji

Deepfake Nedir?

Son yılların tehlikeli siber saldırı araçlarından biri de, Deepfake olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Facebook, Twitter…

1 yıl ago
  • Biraz Yardım İyi Olur

Word to PDF

Word belgeleri Microsoft’un metin editörüdür. Office 2007 ile birlikte “.doc” olan uzantılar “.docx” olarak değişmiştir. Bu…

1 yıl ago
  • Web Tasarım ve SEO

Domain Nedir ?

Domain nedir ? Kısaca bir web sitesinin adresidir. Tıpkı evimizin bir adresi olduğu gibi, internet…

1 yıl ago
  • Doğa Bilimi

Karbon Salınımı Nedir?

Karbon salınımı nedir? Karbon salınımı sebepleri neler? Doğada oluşan karbonun farklı sebeplerle atmosfere salınmasına, karbon…

2 yıl ago