Wi-Fi teknolojisi internetin ilk defa taşınabilir olması ve taşınabilir teknolojik cihazlara bağlanabilmesi büyük bir teknolojik sıçramanın sinyallerini vermişti. Bu, günlük yaşamda görünür kısmı olan hayatı kolaylaştırmasının yanında daha büyük kolaylıkların işaretini veriyor.
Artan farklı ihtiyaçlar ile Wi-Fi teknolojisini de kendini geliştiriyor. Bu gelişimin ilk adımları sayılabilecek özellikler ise hız ve daha fazla cihazın aynı anda bağlanabilmesi olacaktır. Tam da böylesine bir giriş ile artık Wi-fi 6 teknolojisi bahse konu olacak.
Mevcut Wi-Fi bağlantınız, gerektiğinden daha az cihazı destekliyor olabilir veya sık sık bağlantı hataları, yavaşlamalar ve diğer teknik zorluklarla karşılaşıyor olabilirsiniz. Wi-Fi 6 teknolojisi daha hızlı ve daha güvenilir bir bağlantı sunarken, böylesine ilkel sorunları geride bırakmış olacağız. Bu gelişim hızdan daha fazlasını beraberinde getiriyor.
İnternet bir canlı gibi insanlar ile yaşarken, her an interneti kullanırken bunun ne kadar karmaşık olabileceğini aklınıza getirin.
Wi-Fi 6, yeni nesil Wi-Fi olarak tanımlanıyor. Temel görevini yaparken yani sizi internete bağlarken sadece bunu daha verimli bir şekilde gerçekleştirecek.
Teknik olarak 9,6 Gbps değerinde bir hız değerine sahip. Bu, mevcut Wi-Fi 5 teknolojisinden yani 3,5 Gbps’den yaklaşık olarak 2.7 kat daha hızlıdır. Bu teknik değerlerin her biri şunlara eşittir:
Mevcut Wi-fi ile 437 Mb/s karmaşık veri
Wi-Fi 6 ile 1200 Mb/s karmaşık veri
Bu hızların her ikisi de gerçek Wi-Fi kullanımında teorik maksimum hızlardır. Ve bu hızlara ulaşılabilse bile, en karmaşık verilerin işlenmesinde bile onlara gerçekten ihtiyacımız olup olmadığı belli değil.
Ancak Wi-Fi 6’nın öncekinden çok daha yüksek bir teorik hız sınırına sahip olduğu gerçeği son derece önemlidir. Ortak bir ağı düşündüğümüzde bu kadar hızın önemli olduğu daha açıkça görülür. 9.6 Gbps tüm bir cihaz ağına bölünebilir. Bu, internete bağlanabilecek her aygıt için daha fazla hız demektir. Buradaki diğer bir önemli nokta ise bu hızı karşılayabilecek bir bant genişliğine sahip cihazların da olması gerektiğidir!
Wi-Fi 6 bağlantılarını hızlandıran iki temel teknoloji vardır: MU-MIMO ve OFDMA.
“Çok kullanıcılı, çoklu giriş, çoklu çıkış” anlamına gelen MU-MIMO, modern yönlendiricilerde ve cihazlarda zaten kullanılıyor, Yeni teknoloji bunu yükselterek standartlaştırıyor.
Bu teknoloji, bir yönlendiricinin bir cihaza yayın yapmak yerine aynı anda birden fazla cihazla iletişim kurmasına izin verir. Şu anda MU-MIMO, yönlendiricilerin aynı anda dört cihazla iletişim kurmasına izin veriyor. Wi-Fi 6, sekiz cihaza kadar iletişim kurmasına izin verir.
“Ortogonal frekans bölmeli çoklu erişim” anlamına gelen diğer yeni teknoloji OFDMA, bir iletimin aynı anda birden fazla cihaza veri göndermesine olanak sağlıyor.
Uygulamada, bunların tümü, bir yönlendiriciden cihazınıza bir Wi-Fi sinyali taşıyan her iletimden daha fazlasını elde etmek için kullanılır.
Yükselen Wi-fi teknolojisinden bahsedilecekse bunun bazı standartları yerine oturtması gerek. İlk olarak ve de önemlilerinden bir tanesi daha düşük gecikmedir (Low Latency). Azaltılmış gecikme, veriler gönderilirken daha kısa gecikme süreleri olduğu veya hiç gecikme olmadığı anlamına gelir (ping hızı). Yükleme sürelerinin daha hızlı olduğu ve bağlantı kesintileri ile diğer sorunları önlemeye yardımcı olduğu için düşük gecikmeli bağlantıların önemi son derece büyüktür. Wi-Fi 6, OFDMA gibi gelişmiş teknolojileri sistemine katarak, önceki Wi-Fi standartlarına kıyasla gecikmeyi önlemede daha başarılıdır.
Bağlantı kalitesi uyumlu mobil cihazlar için büyük ölçüde hız artımı içerik dağıtımını hızlandıracaktır.
Hüzmeleme, yönlendiricinizin sinyalleri belirli bir cihaza odaklamak için kullandığı bir mantıktır. Yeni standart, hüzmeleme aralığını genişletir ve yeteneklerini geliştirerek ölü bölgelerin oluşma olasılığını daha da azaltır.
Wi-Fi 6 diğer yandan cihazları yormayarak daha iyi pil ömrü sunuyor. Wi-Fi 6’nın sunduğu yeni bir teknoloji, uyanma zamanı adı verilen bir özelliği daha verimli bir şekilde kullanır. Bu, bağlı cihazların Wi-Fi veri sinyallerini almak için ne zaman ve nasıl uyanacaklarını özelleştirmesine yardımcı olur. Bu, herkesi mutlu edecek şekilde cihazlar için önemli miktarda pil ömrü tasarrufu sağlar.
WI-FI 6 ayrıca daha sağlam bir güvenlik sunar.
Wi-Fi, WPA3 adlı yeni bir güvenlik protokolü ile son yılların en büyük güvenlik güncellemesini almaya başladı. WPA3, bilgisayar korsanlarının tahmin ederek parolaları kırmasını zorlaştırır ve bilgisayar korsanları elde etmeyi başarsa bile bazı verileri daha az kullanışlı hale getirir.
Mevcut cihazlar ve yönlendiriciler WPA3’ü destekler. Bir Wi-Fi 6 cihazının Wi-Fi Alliance‘tan sertifika alması için WPA3 gereklidir, bu nedenle çoğu Wi-Fi 6 cihazının sertifika programı başladığında daha güçlü bir güvenlik içermesi de yeni bir standart olarak belirlenecektir.
Küresel ısınmanın sonuçları, gezegenimizin geleceği üzerinde derin ve uzun vadeli etkilere sahiptir. Son yüzyılda insan…
Türk kahvesi, yüzyıllardır Anadolu ve Ortadoğu kültürlerinde sadece bir içecek olmanın ötesinde, bir buluşma, sohbet…
Son yılların tehlikeli siber saldırı araçlarından biri de, Deepfake olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle Facebook, Twitter…
Word belgeleri Microsoft’un metin editörüdür. Office 2007 ile birlikte “.doc” olan uzantılar “.docx” olarak değişmiştir. Bu…
Domain nedir ? Kısaca bir web sitesinin adresidir. Tıpkı evimizin bir adresi olduğu gibi, internet…
Karbon salınımı nedir? Karbon salınımı sebepleri neler? Doğada oluşan karbonun farklı sebeplerle atmosfere salınmasına, karbon…